Kad je u prvoj polovici kolovoza, ranije nego što je uobičajeno, u istarskim vinogradima krenula berba grožđa za pjenušce (što je namjernicima itekako upalo u oči, jer u svega nekoliko godina, a pogotovo ove sezone, broj vinara koji su u svoju vinsku paletu
uvrstili i pjenušac znatno je porastao), već su se otvorile prognoze kako će biti s daljnjim tijekom berbe, hoće li biti neželjene suše, hoće li pasti dovoljno kiše, i hoće li se aktualna berba 2017. godine moći nositi s dvije, za Istru izuzetno dobre, berbe iz dviju prethodnih godina. Ovih dana, u vrijeme kad diljem Istre počinje berba malvazije kao najznačajnije istarske sorte, a nešto se može zaključiti i o kvaliteti crnih sorti koje će se početi brati nakon malvazije, izvjesno je da se atraktivnost berbi 2015. i 2016. godine neće ponoviti, ali da će ovogodišnja berba svejedno biti iznimno kvalitetna i da će vinari njome biti zadovoljni. Na različitim istarskim mikrolokacijama, od istočne do zapadne obale i od Savudrije do Kamenjaka, vinogradi su pretrpjeli različite probleme, od suše do tuče i jakih naleta vjetra, ali posljedice tih nepogoda (dosad) nisu bile teške, štoviše, prema riječima vinara, dobar dio istarskih vinograda rodio je u okvirima očekivanja, a kvaliteta grožđa zasad se ocjenjuje kategorijama od jako dobra do odlična.
Malvazija u očekivanim okvirima
U vinogradima porečke Agrolagune berba grožđa teče prema planu. Kako saznajemo od enologa Milana Budinskog, dosad je obrano oko 15 posto od ukupno 580 hektara vinograda ove porečke tvrtke, odnosno oko 860 tona grožđa od ukupno planiranih 5.500
tona. Prvo su se, još sredinom kolovoza, brali chardonnay, bijeli i sivi pinot te teran za pjenušce, a ovog je tjedna počela berba malvazije koja će potrajati desetak dana. Nakon malvazije slijedi berba merlota i drugih crnih sorti za rose vina, a na kraju berba crnih sorti za crvena vina. Nekoliko jačih kiša nije poremetilo planirani tijek berbe, Budinski kaže da se zbog kiše pauziralo svega jedan dan što, međutim, nije izazvalo nikakav zaostatak. "Malvazija je u odličnom zdravstvenom stanju, a s obzirom da je kolovoz bio dosta suh, nigdje u vinogradima nismo imali problema s bolestima grožđa da bismo sad bili zabrinuti zbog kiše. Urod je desetak posto manji kod ranih sorti, ali kod malvazije je u okvirima očekivanja", rekao nam je Milan Budinski.
U 35 hektara vinograda vinarije Ravalico u Novoj Vasi kraj Brtonigle berba ranih sorti, chardonnaya, muškata i sivog pinota, počela je 22. kolovoza, ovih se dana bere malvazija, a zatim slijedi berba merlota i cabernet sauvignona.
Od Bruna Ravalica saznajemo da je u tom dijelu Bujštine urod manji od očekivanja za 20-30 posto, što zbog suše, a što zbog jakog vjetra koji je, pogotovo na malvaziji, otkidao grozdove s trsova. Kvalitetom je Ravalico zadovoljan: "S obzirom kako je bilo, još se i dobro pokazalo, nećemo imati kvalitetu kao 2015. i 2016. godine, ali neće biti ni loše."
Urod crnih sorti optimalan
Šezdesetak kilometara južnije, u 11 hektara vinograda Bruna Trapana smještenih na kilometar i pol od mora nedaleko Šišana, prije dva dana počela je berba malvazije. "Imamo je malo manje zbog suše, to se pogotovo osjeti u vinogradima na čistoj crvenoj zemlji, a i beremo je petnaestak dana ranije nego što bismo inače brali, ali taj pomak nije ekstreman. Kvaliteta malvazije je, međutim, izvanredna, šećera ima na bacanje, jako smo zadovoljni", komentira Bruno Trapan dosadašnji tijek i rezultate berbe. Kiša, smatra Trapan, može malo odužiti berbu, ali više ne može naškoditi grožđu, osim ako ne bi neprekidno padala cijeli mjesec. S obzirom da je zemlja bila suha, kiše koje su dosad pale pošteno su ju namočile, što je dobrodošlo, a ako će još padati - "imat ćemo malo blatniju berbu", zaključuje Trapan. Nakon malvazije, u njegovim vinogradima slijedi berba najprije chiraza, zatim merlota, te na samom kraju terana i cabernet sauvignona. Za
razliku od malvazije koja je urodom malko podbacila, kod crnih sorti urod je optimalan, a kvaliteta također odlična.
U središnjoj Istri, preciznije u okolici Gračišća, vinari su tijekom dozrijevanja grožđa imali dosta neprilika, ali srećom bez ozbiljnijih posljedica. Matej Bažon nam tako kaže da je njegovih 5,5 hektara vinograda kod sela Marcani nedaleko Gračišća pohodila laganija tuča, drugom prilikom je zbog jakog vjetra popadalo nešto grozdova već zrele malvazije, a i suša je uzela danak, tako da ukupna šteta, odnosno smanjenje prinosa u njegovim
vinogradima iznosi oko 15 posto. S obzirom da su vinogradi na Gračaštini u malo hladnijim predjelima nego ovi drugi već spomenuti, malvaziju će Bažon početi brati početkom sljedećeg tjedna, ranije je već pobrao chardonnay, muškat i malvaziju za pjenušac (koji će sa sirovinom iz ovogodišnje berbe raditi prvi put), a za dva tjedna
planira brati merlot i teran. Grožđe će zbog suše dati malo manje soka od uobičajenog, ali izuzetno je zdravo i kvaliteta će biti jako dobra, očekuje Matej Bažon.
Labinšćina bere za desetak dana
Dok središnja Istra s vegetacijom grožđa, pa time i s terminima berbe, kasni za priobalnim krajevima oko tjedan dana, na Labinšćini grožđe dozrijeva i po dva tjedna kasnije nego u zapadnoj Istri. Tako od Borisa Vretenara iz labinske vinarije San
Martino saznajemo da će u 28 hektara vinograda smještenih u okolici Labina, Martinskog i Cera, berba započeti tek za desetak dana, i to najprije malvazije. Za njom će se brati muškat, pa chardonnay, što je prilično neuobičajeno, ali s obzirom da je ova sorta stradala od mraza u svibnju, malo je kasnila s vegetacijom što je odgodilo i njenu berbu; a zadnji će se, tek u listopadu, brati merlot i cabernet sauvignon. Suša se osjetila i u
labinskim vinogradima, a najviše je patio mladi nasad muškata, ali od posljednjih kiša bobe su se popunile i zaokružile, pa posljedica od suše na prinosu ne bi trebalo biti. Zdravstveno stanje grožđa je odlično, bolesti nema, i očekuje se dobra kvaliteta, rezimira Boris Vretenar. (Davor ŠIŠOVIĆ)