Kiša, tumori i egzekucije

Lazarath (Duško DAMJANOVIĆ)
Lazarath (Duško DAMJANOVIĆ)

Nakon tri večeri u dvorištu Rojca održan je 24. Monteparadiso Hardcore Punk festival koji je okupio 21 bend i publiku koja je osim iz Hrvatske došla iz Norveške, Švedske, Novog Zelanda, Italije, Engleske, Slovenije, Njemačke itd.

Kiša nije omela raspored niti obeshrabrila publiku drugog dana festivala koji su otvorili mlade snage pulske hardcore punk scene Red Tape. Nakon njih su nastupili izraelski punkeri City Rats, zatim talijanski Slander koji su pokazali kako zvuči hardcore novije škole u kombinaciji s thrash metalom. Slovenci Đornata izveli su sirovi hardcore punkom starije škole u kombinaciji s grindom i crustom a došli su i mračni belgijski crusteri Link. Na kraju druge večeri binu su preuzeli još jedni Slovenci i to prvi slovenski grindcore bend Extreme Smoke 57 te legendarni engleski crust bend Extinction of Mankind.

Zadnji dan festivala otvorio je austrijski Rost, nakon kojih su nastupili talijanski Overcharge s kombinacijom speed metala, punka, crusta i rock’n’rolla a za sebe su rekli da dolaze iz mjesta kojeg zovu "pustara" i o kojem su napisali jednu pjesmu. Novosadski Lazarath s kombinacijom hardcore punka i thrash metala uživali su u svom prvom nastupu na ovom festivalu, a nakon njih nastupili su njihovi susjedi iz Subotice, grupa Proces koji su znani kao legendarni predstavnici punka 80-ih a pohvalit ćemo ih i što nisu pjevali na engleskom pa su njihove angažirane poruke bile sasvim jasne. Slično kao i kod slovenskog benda

Pizda Materna, kultnog, mračnog i u pjesmama prilično ljutitog sastava čiji nastup djeluje poput performansa a pričaju na slovenskom, engleskom i talijanskom. Predzadnji bend festivala činili su veterani ekstremnog zvuka češke scene nazvani Malignant Tumour koji po svojem imidžu malo podsjećaju na hard rock ili southern rock bendove, a nama su asocijacije odmah otišle na ZZ Top. To je ipak samo izvana, njihove kose i brade su umjetne kao dio predstave, a kada krenu svirati jasno je da su ovdje došli udarati punk i na kraju su nastup žestoko otprašili i primljeni su kao zvijezde večeri. Nakon tri noći festival su zatvorili dobro poznati predstavnici hardcore punka švedske škole nazvani Crude SS, no nisu toliko dotakli publiku.

Publika baš i nije bila pretjerano entuzijastična, na nekim nastupima djelovala je donekle indiferentno i mlako. Ipak, ove se godine nekoliko stotina ljudi okupilo na samom otvaranju večeri, u 21 sat, što se prošlih godina nije događalo, tako da se može reći da je festivalska publika postala discipliniranija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter