Kiša prestala, ostale milijunske štete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za zaštitu i spašavanje Istarske županije u nedjelju je poceo zbrajati štete nakon poplave i jake kiše koja je u subotu u noci zahvatila jug Istre. Kao što je poznato, najviše su stradali Valbandon, Fažana i Veli Vrh u Puli.

Ujutro su sve raspoložive snage vatrogastva, komunalnih tvrtki, DVD-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda bile na terenu i spašavale imovinu gradana cije su kuce, tocnije podrumi i prizemlja zaplivali.

Ni najstariji stanovnici Fažane i Valbandona ne sjecaju se tako obilnih padalina. Izmjereno je da je u Valbandonu palo 170 litara kiše po cetvornom metru, dok je na postaji u Vodnjanu zabilježeno rekordnih 200 litara po kvadratu.

Nacelnik županijskog stožera Denis Stipanov kaže da je u nedjelju tijekom dana stanje normalizirano te da se pocinju zbrajati štete.

"Kuce koje su bile pod vodom sada se polako suše i pocinju se zbrajati štete. U suradnji s Opcinom Fažana i Gradom Pulom poceli smo popisivati štete te ce se kroz tjedan dana utvrditi nadmašuju li one 20 posto proracuna ne bi li se proglasila elementarna nepogoda.

U svakom slucaju, štete su milijunske. U dvodnevnoj akciji spašavanja na srecu nije bilo ljudskih žrtava. Vatrogascima su mještani pomagali u evakuaciji nekoliko kuca u kojima je bilo starijih i nepokretnih osoba. Na terenu je ovoga vikenda bilo više od stotinu ljudi iz pulske Javne vatrogasne postrojbe, DVD-a Peroj-Fažana, Pula, Medulin i Vodnjan te komunalnih i državnih tvrtki", kaže Stipanov.

U ostatku Istre nije bilo poplava i vecih padalina. Na sjeveru je zabilježeno 60 litara kiše po cetvornim metru. Zbog vodenog vala u Pazinu je prijetilo zacepljenje Pazinske jame, u koju utjece Pazincica, no podzemni su tokovi srecom uspjeli progutati tu enormnu kolicinu vode, veli Stipanov.

"Pazincica je nabujala, no voda je otišla na vrijeme. U istom razdoblju vodeni val od cetiri metra naišao je i u rijeku Rašu, koja se skoro izlila kod Mosta Raša. Srecom, tada je na moru bila oseka pa je voda iz nabujale rijeke istekla u Kvarner. Mještani Fažane i Valbandona ne pamte ovakvo što. Zadnja takva kiša dogodila se prije 60 godina, dok je 1993. slicna nevera zahvatila Pazin, a 1997. Pulu", rekao je Stipanov.

Iz Centra 112 doznajemo da su se vremenske prilike normalizirale u nedjelju u jutarnjim satima. Još nekoliko dana bit ce promjenjivo, uz umjerenu buru koja ce koncem tjedna oslabjeti. Vece se oborine ne ocekuju. (C. B. GALIC)

Miletic: Moramo naci dugorocno rješenje

U naselju Kapeleri u Puli najviše su stradale kuce, odnosno podrumi. U subotu i nedjelju ondje je bio gradonacelnik Boris Miletic, koji kaže da hitno treba iznaci rješenje za sprjecavanje poplava.

"U razgovoru s mještanima Kapelera doznao sam da su se poplave pocele ucestalo dogadati nakon izgradnje žute dvokatnice u neposrednoj blizini ceste. Ocigledno je da je izgradnjom tog objekta presjecen neki prirodni ili drugi tok koji je služio kao odvodnja slivnih voda.

U iducem razdoblju moramo iznaci dugorocno rješenje da se poplave u ovom dijelu našeg grada ne dogadaju. U taj cemo posao uci vrlo brzo jer ne možemo dopustiti da se našim sugradanima dešavaju ovakve stvari", zakljucio je Miletic.


Jakovcic: Županija ce izdvojiti milijun kuna

Istarski župan Ivan Jakovcic upoznat je s posljedicama nevremena koje je pogodilo ovog vikenda Puljštinu i kaže da ce Županija pomoci gradanima s milijun kuna.

"Pozivam na solidarnost sve istarske opcine i gradove te Vladu Republike Hrvatske, da se ukljuce u pomoc pogodenim naseljima Bujštine i Puljštine. Iz županijskog proracuna je vec za tu namjenu predvideno utrošiti oko milijun kuna, što cemo vrlo brzo i realizirati.

Pozivam i sve ostale komunalne, ali i privatne tvrtke da se ukljuce u pomoc najugroženijim podrucjima ne bi li se šteta što prije sanirala. Svakako valja poduzeti i odredene mjere na lokalnoj razini da bi se u buducnosti ovakve poplave sprijecile, jer je to moguce", istaknuo je župan.


Podijeli: Facebook Twiter