Kiša po tradiciji posjećuje bujsku feštu

Ponuda domaćih proizvoda, najviše meda, ulja i sira
Ponuda domaćih proizvoda, najviše meda, ulja i sira

Malo je bilo posljednjih godina kada kiša barem dijelom nije poremetila bujsku feštu posvećenu grožđu i vinogradarima, jesenskim radovima u polju. Tradicija nije iznevjerena ni ove godine, a najveća prijetnja bila je posljednjeg dana, u nedjelju, kada je već od podneva snažan pljusak najavio da će biti teško organizirati sve predviđeno, od gaženja grožđa i na Bakhovom dvoru pokazivanja kako se nekada pravilo bujsko vino mištela do krostate i tombole.

Organizatori do nedjelje popodne nisu odgađali ni jedan od predviđenih sadržaja, ali je kiša sigurno mnoge odvratila od posjeta bujskoj manifestaciji, jednoj od najstarijih takve vrste u Istri. Sve je završilo koncertom Night Express benda, ali po tradiciji trg bude pun samo u vrijeme izvlačenja tombole. Ove godine prva nagrada iznosila je 20000 kuna.

Najbolje su prošli sportaši koji su svoja natjecanja održavali u sportskoj dvorani. Inače, subotnji program počeo je nastupom folklornih skupina iz Finske i Estonije koji su večer prije, uz ostale sudionike sudjelovali na prvom Istria folk festu, međunarodnoj manifestaciji. Gosti su predstavili bogatstvo folklora iz svojih krajeva i to na bujskom trgu, što je privuklo pažnju posjetitelja. U popodnevnim su satima posjetitelje zabavljali sudionici balinjerade, sve popularnije priredbe i u drugim mjestima. Niz dosta strmu Ulicu 1. svibnja spuštali su se najhrabriji vozači u ručno izrađenim karićima, vozilima koji umjesto kotača imaju samo kuglične ležajeve (balinjere). Nije bilo natjecanja, samo uživanje i veliki pljesak publike koja je nagradila vozače i suvozače. Bilo je i šaljivih igara, igrali su mršavi i debeli, a na Trgu slobode glazbeno i scensko umijeće pokazali su gosti iz Padove, mješoviti zbor pjesmom i performansom. Bilo je zanimljivo vidjeti i stari instrument koji glazbu izvodi po matrici od kartona… Kasnije je na glavnom bujskom trgu sve odjekivalo od svirke sarajevskog sastava Zabranjeno pušenje čiji koncert na sreću kiša nije prekidala.

U predvečerje je nešto posjećeniji bio sajam domaćih proizvoda, od meda i likera, do sira i maslinovog ulja. I ugostiteljska ponuda je bila zadovoljavajuća, cijene uobičajene za ove prilike. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter