Kiša lokalizirala požar na gori Atos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spasonosna kiša pomogla je grčkim vatrogascima staviti pod kontrolu šumski požar koji bijesni od srijede na svetoj gori Atosu, objavila je u nedjelju služba za koordinaciju.

"Više nema aktivnih žarišta, vatrogasci gase posljednje plamenove u ogoljenim zonama", rekla je poslijepodne glasnogovornica vatrogasaca.

Četrnaest kanadera i sedam helikoptera mobiliziranih u subotu, vraćeni su u baze. U gašenju je sudjelovalo 240 vatrogasca, 120 dragovoljaca te oko 300 vojnika.

"Spasila nas je kiša" koja je padala tijekom noći između subote i nedjelje nakon tjedana žege, rekao je državni predstavnik poluautonomne zajednice pravoslavnih manastira, u koje je ženama pristup zabranjen. Dvadeset manastira smješteno je na liticama visoko iznad Egejskog mora. Pored 17 manastira Grčke pravoslavne crkve, tu je i po jedan ruski, bugarski i srpski manastir, te 12 drugih redovničkih zajednica. 

Prije oborina, požar se ponovno približio srpskom manastiru Hilandaru, blizu kojeg je buknuo u srijedu, unatoč odlučnoj borbi s vatrenom stihijom u kojoj je sudjelovalo i 49 vatrogasaca iz Srbije s osam vozila.

Prema prvim procjenama, požar za koji vlasti drže da je izbio zbog nepažnje ili je podmetnut, uništio je nekoliko stotina hektara gustih šuma koje pokrivaju to pravoslavno svetište utemeljeno tijekom bizantskog doba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter