Kiša ispire fasade, stanari nemaju novca za popravak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa zgrade u Kandlerovoj 19 nakon bure i snijega, ovih su dana ponovo otpadali komadi fasade. I ovoga nas je puta o tome izvijestila Anka Slipcevic koja u zgradi ima frizerski salon. Iako smo o tom problemu u protekle dvije godine vec nekoliko puta pisali, ocito da još uvijek ima komada koji mogu otpasti, i to ne baš malih.

Prije dvije godine komad fasade umalo je pao na gospodu koja je izlazila iz salona, a nesreca se izbjegla za djelic sekunde. I lani je Anka Slipcevic svjedocila nemilom dogadaju koji je umalo završio tragicno.

Iz svoga je salona, naime, vidjela kada su na jednu obitelj turista, supružnike i dvoje male djece, umalo pali komadi fasade sa zgrade. Na svu srecu turisti su izbjegli kamenje, pokupili djecu i pobjegli ulicom dalje, rekla nam je Slipcevic tada.



Uz rijeci da je u istom poslovnom prostoru koji unajmljuje od Grada od 1996. godine, prisjeca se da su joj tada, kada ga je na licitaciji prvi put unajmila, u Gradu rekli da nece ni stici opremiti svoj salon, a Kandlerova ce se kompletno urediti.

- Obecavali su mi i uredenje fasada i poplocenje ulice. Još uvijek sam tu, no u ulici se ništa ne radi, samo se ceka da se sve od sebe raspadne, rekla je revoltirana vlasnica obrta uz rijeci da svoje obveze uredno placa, no svaki dan strahuje da joj neka mušterija ne pogine. Kaže da je svoj dio fasade uredila prije desetak godina, a s gornjih katova za svake kiše i vjetra padaju komadi i to ocito nikoga ne zabrinjava.

Od direktora Castruma Drage Glumca, koji je upravitelj zgrade, doznajemo da svake godine stanarima predlaže da se fasada sanira, no stanari sami moraju dati suglasnost, odnosno donijeti konacnu odluku o uredenju te izabrati izvodaca.



Lani su, kako veli, od projekta Dolcevita odustali, a isti im je prezentiran i ove godine, no pitanje je što ce odluciti s obzirom na to da se, osim fasade, na zgradi treba urediti i krov, za što stanari nemaju novca.

Na pitanje što se može uciniti Glumac veli da on kao upravitelji, ako na racunu zgrada ima novca, može, radi hitnosti, narediti tek da se opasni dijelovi otuku.

Ovaj slucaj zorno govori o nužnosti boljeg gospodarenja vlasništvom, pogotovo u starom dijelu gdje su gradevine ozbiljno nacete zubom vremena. Prema rijecima nadležnog procelnika Damira Prhata, upravljanje (su)vlasništvom propisana je i Odlukom o komunalnom redu gdje je izrijekom receno da suvlasnici moraju održavati zajednicke dijelove nekretnine, u što spada i fasada.

- Komunalni redari koji su svakodnevno u ophodnji evidentiraju takve opasne fasade i kontaktiraju upravitelje upozoravajuci ih da nekretninu moraju dovesti u stanje, prije svega da bude uredna, a potom i da ne predstavlja opasnost za prolaznike, rekao je Prhat. (B. PETROVIC, S. ZRINIC TERLEVIC, snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter