Kiša i vlaga pomidorima veći neprijatelj od suše

Nasadi Agroprodukta u okolici Pule (D. MEMDOVIĆ)
Nasadi Agroprodukta u okolici Pule (D. MEMDOVIĆ)

Usjevi su do ovih kiša izgledali puno bolje, oko dva i pol kilograma po sadnici. Međutim, suvišna kiša u ovih zadnjih deset dana nije dobra, rajčica ne voli preveliku vlagu, više voli sunce i toplinu, tako da te brojke do kraja možda neće biti tolike. Za sada je ovogodišnji potencijal proizvodnje još uvijek oko 7.000 tona, koliko je bilo i lani, ali zbog velike vlage može doći do propadanja rajčica još u polju, kazao je Zdravko Matotan, stručnjak iz Podravke zadužen za razvoj poljoprivrede u umaškoj tvornici, na jučerašnjem stručnom skupu, prvom dijelu manifestacije Dani rajčica koja se u Umagu tradicionalno organizira početkom kolovoza u čast početka berbe.

Matotan je dodao da je ugovorna obveza Podravke da otkupi sve prinose, a želja im je da otkupe i veći broj tona od planiranih i mlade proizvođače potaknu na proširenje proizvodnje.

Rajčica ovisi o vremenu pa su tako, za razliku od lanjskih suša, ovogodišnje velike količine padalina zadale dosta briga uzgajivačima. Matotan je istaknuo da je ove godine ušteđeno na navodnjavanju, ali je zato većinu troškova činilo tretiranje zbog različitih problema uzrokovanih vlagom. Rekao je da je pretjerana vlaga proizvođačima veći problem nego suša, jer su u slučaju suše opremljeni sustavom za navodnjavanje, a u slučaju obilnih kiša problemi se javljaju već prilikom sadnje koja je ove godine zbog toga kasnila, sve do ljetnih mjeseci kada su se pojavile razne bakterioze, zatim bolesti poput plamenjače ili pak parazitne biljke volovod i korov među usjevima.

Što se tiče proizvodnje, ove je godine zasađeno nešto manje, oko 145 hektara u odnosu na lanjskih 160 hektara. Od toga je 125 hektara na području Umaga i Buja, a oko 20 hektara u okolici Pule. Posađeno je nešto više od tri milijuna sadnica, a cilj je postići barem dva i pol kilograma uroda po svakoj. Već četvrtu godinu zaredom uspjeli su proizvodnju sadnica organizirati u zemlji, i to kod tri proizvođača, u Poreču, Pazinu i Varaždinu.

- Sadašnja tvornica može preraditi više od onoga što dobiva, a bilo je godina kada smo imali i do 10.000 tona rajčice za preradu, no iz raznih razloga zadnjih godina ta proizvodnja polako stagnira, kazao je Matotan.

Na većini površina berba i prerada startat će u ponedjeljak, najavila je Marina Diminić Visintin, direktorica umaške tvornice Podravke.

- Otkupna cijena je do sada bila 80 lipa po kilogramu i tako će i ostati, kazala je Diminić Visintin. (Vedrana HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter