Kiša i jak vjetar izazvali poteškoce i štete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiša popracena jakim vjetrom danas je izmedu 13 i 14 sati u cijeloj Istri izazvala brojne poteškoce u prometu i štete, srecom bez ozlijedenih.

U Puli, na Velom Vrhu, vjetar je srušio nekoliko prometnih znakova, a u Splitskoj ulici stablo je palo na prometnicu, saznali smo u pazinskom Podrucnom uredu za zaštitu i spašavanje. Na Fažanskoj cesti vjetar je kontejnere za smece prevrnuo na prometnicu.

Stabla su zbog siline vjetra padala i u drugim mjestima pa se jedno srušilo i u Rovinju, na prometnici prema Monte Muliniju, a u Rovinju je vjetar prevrnuo i nekoliko kontejnera za otpad.



Na županijskoj cesti Sv. Lovrec - Žbandaj, kao i kod porecke Materade, srušilo se po jedno stablo te prije Batluga na cesti Pican - Žminj i kod labinske Dubrove, a kod Dajle je vjetar nosio granje po cesti.

Najvece su štete srušena stabla izazvala u Tupljaku, gdje je na automobil pala grana, i u Porecu, u Ulici Anke Butorac gdje je stablo palo na automobil.



Na kružnom toku Špadici u Porecu vjetar je pak razbacao privremene stupice. Na terenu u cijeloj Istri bile su dežurne službe, vatrogasci te djelatnici Istarskih cesta koji su žurno radili na otklanjanju posljedica nevremena.

U Tarskoj vali se pak nasukala jedna 12-metarska brodica, no u njoj nije bilo ljudi pa nitko nije ozlijeden.

Vjetar i padaline izazvali su nagli pad temperature pa je, primjerice danas u Pazinu u 14 sati izmjereno 8, a jucer u isto vrijeme 25 stupnjeva Celzijevih.



U Puli je temperatura pala s 24 na 12, u Rovinju s 23 na 12, a u Porecu s 24 na 9 stupnjeva, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pljuskovi popraceni grmljavinom i jakim vjetrom vec pomalo jenjavaju, a do veceri bi trebali sasvim prestati. Ocekuje se prestanak kiše i smanjenje naoblake, a vjetar je od juga okrenuo na buru, odnosno sjeverne smjerove, mjestimice s olujnim i orkanskim udarima.

Do 14 sati u Pazinu je palo 14 litara kiše po cetvornom metru, u Porecu 17, a u Puli sedam litara. Sutra se ocekuje razvedravanje uz pretežno ili djelomicno suncano vrijeme, a pokoja kap kiše mogla bi pasti u poslijepodnevnim satima. (P. LUKEŽ, snimili N. LAZAREVIC, D. ŠTIFANIC, D. MEMEDOVIC, S. MILJEVIC)




Zbog nevremena stradala ucionica Glazbene škole

Od jednog djelatnika Glazbene škole saznajemo da je zbog jakog nevremena u petak stradala ucionica u Upravnoj zgradi Uljanika.
Uslijed propuha srušila se metalna konstrukcija koja pridržava spušteni strop zbog cega je ucionica trenutno van funkcije. Bit ce potrebna nova ulaganja u prostor koji ne pripada školi. (M. JERIN)

Istramet: U Istri palo izmedu 10 i 20 mm kiše

Na sjeveroistoku poluotoka pala je obilna kiša, posebice oko Ucke. Poljane mjere 55 mm, Rijeka 49, Opatija 36 mm. Spomenimo još i Buje s 32 te Pazin s 27 mm oborina. Duž zapadne obale Istre palo je vecinom izmedu 10 na jugu i 20 mm na sjeveru. Najmanje kiše, 8 mm mjeri postaja u Medulinu, dok je Malom Lošinju palo svega 5 mm oborina. (Istramet.com)


Podijeli: Facebook Twiter