Kirurzi srednje dobi su najsigurniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripremate li se na operaciju, možda ne bi bilo zgoreg unaprijed provjeriti dob vašega kirurga, smatraju istraživaci koji tvrde da dob utjece na njihovu sposobnost.

Iako je neiskustvo ociti nedostatak, nije niti poželjno biti u toj profesiji desetljecima, tvrde istraživaci, a prenosi BBC.

Sredovjecni kirurzi u kasnim 30-im i u 40-im godinama najsigurniji su, sugerira istraživanje u okviru kojeg su proucene komplikacije u operativnim zahvatima u pet bolnica u Francuskoj.

Istraživanje je pokazalo da operativno uklanjanje štitnjace ima najvece izglede za komplikacije ako je kirurg neiskusan ili taj posao radi više od 20 godina. Analizom je obuhvaceno više od 3.500 operacija štitnjace koje je obavilo 28 kirurga. Istraživaci su odabrali uklanjanje štitnjace zbog toga što se vec desetljecima obavlja na isti nacin.

Istraživanje je utvrdilo da na rezultate u ovom slucaju nije utjecala mogucnost da složeniji slucajevi završe na stolu iskusnijih kirurga.

Strucnjaci koji nisu bili ukljuceni u istraživanje navode kako se faktori koji utjecu na slabije rezultate starijih kirurga još trebaju prouciti.


Podijeli: Facebook Twiter