Kiršicu uvjetna kazna zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci uz rok kušnje od dvije godine izrecena je danas bivšem labinskom vijecniku Adrijanu Kiršicu na Opcinskom sudu u Puli. Sud ga je teretio za kazneno djelo prijetnje upucene saborskom zastupniku Damiru Kajinu i labinskom gradonacelniku Tuliju Demetliki, odnosno njihovim obiteljima.

Podsjetimo, Kiršic je još 2008. uputio Kajinu pismo u kojem, izmedu ostalog, spominje nasilnu smrt njegova sina, ali i Demetlikine djece.

Rijeci iz pisma ne mogu se drugacije tumaciti nego kao prijetnja, navela je sutkinja Vera Glasnovic Gjoni u obrazloženju nepravomocne presude.

- Svatko u demokratskom društvu ima pravo biti nezadovoljan s pojedinim postupcima organa vlasti, ima pravo to javno manifestirati, upucivati prigovore i kritizirati pojedine poteze ili cjelokupnu politiku osoba koje tu vlast obnašaju. To pravo je pripadalo i optuženiku, ali njegovo pismo, uz nesumnjivo izraženo nezadovoljstvo i kritiku rada oštecenih, puno je prikrivenih i otvorenih prijetnji. Njima se prijeti zlom koje ce se u bližoj ili daljoj buducnosti dogoditi njima i njihovim najbližima, istaknula je Glasnovic Gjoni.

Ona smatra da su i Kajin i Demetlika pismo doživjeli kao prijetnju, što je po njoj normalno i razumljivo. Navela je da Kiršic porice da je imao namjeru prijetiti, vec da je želio upozoriti na nezakonitost i nepravilnost rada politicara, no istice da nije bio u stanju obrazložiti zašto se u pismu poslužio takvim rijecima.

Prijedlog pulskog Opcinskog državnog odvjetništva bio je da se Kiršica osudi na godinu dana bezuvjetnog zatvora, što sutkinja smatra drasticnom kaznom koja nije adekvatna objektivnoj težini pocinjenog djela.Na izricanju presude nije se pojavio nitko iz Državnog odvjetništva, dok je Kiršicev odvjetnik zakasnio, te samo kratko rekao da se bivši labinski nije pojavio na sudu jer mu je bio rodendan, a najavio je i žalbu na presudu. (B. ŽIŽOVIC)

Kajin: Nikome ne želim zlo
Iako se nije pojavio na izricanju presude, Kajina smo pitali je li zadovoljan njome, buduci da je na osnovu njegove prijave i podignuta optužnica protiv Kiršica. - Iskreno, nesretan sam zbog cijelog slucaja. Nikada nikoga, do Kiršica, nisam prijavio policiji ili odvjetništvu. Demokraciju doživljavam tako da me svatko može napadati, pa cak i vrijedati, ali ne prijetiti. Najgore mi je u pismu bilo to opisivanje slucaja ubojstva Ivane Hodak i spominjanje mog djeteta. To izaziva mucninu. Tako se ne komunicira. Ali žao mi je svakoga. I Kiršica koji takoder ima obitelj. Nikome ne želim zlo i zato ne vidim razloga da netko to želi mom djetetu koje nikome nije ucinilo ništa nažao

Kiršic: Najbolje da me odmah osude na smrt i strijeljaju
Adriano Kiršic, prema ocekivanju, nije zadovoljan presudom. Kaže da nije ni ocekivao drasticnu kaznu koju je tražilo odvjetništvo, ali smatra da mu je i ovime onemoguceno bilo kakvo javno djelovanje.
- Ovo je vec treca tužba istih ljudi. Oni ce me i dalje tužiti sve dok me ne unište. Najbolje je da me odmah osude na smrt i strijeljaju. A sve zbog toga što tražim samo da se javno objavi kupoprodajni ugovor jedne kuce u Rapcu. Jedina stvar koju mogu uciniti je pobjeci iz države. Jer te tužbe iz centra moci pojedinac ne može podnijeti, kaže Kiršic
.


Podijeli: Facebook Twiter