Kiršic nije oklevetao Demetliku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Adriano Kiršic, labinski obrtnik i bivši gradski vijecnik, osloboden je optužbe za kaznena djela klevete i uvrede po privatnoj tužbi koju je protiv njega pri Opcinskom sudu podnio labinski gradonacelnik Tulio Demetlika, objavila je u cetvrtak nepravomocnu odluku sutkinja Lorena Smokovic.

Objasnila je da se Kiršicev navod da je "Demetlika ukrao kucu u Rapcu" iz dopisa zbog kojeg je tužen ne može smatrati klevetom jer ovaj nije govorio neistine, odnosno time nije ukazivao na kazneno djelo tužitelja, vec na nezakonitost poslovanja gradskih vlasti. Kiršic, podsjecamo, vec godinama javno povlaci slucaj prodaje gradske nekretnine nekadašnjem gradskom šoferu Borisu Cekadi na atraktivnoj lokaciji u središtu turistickog Rapca neposrednom nagodbom za manje od 47 tisuca eura.

Važan dokaz, istaknula je Smokovic, bio je i parnicni postupak u kojem se od 2002. godine Državno odvjetništvo spori s Gradom Labinom i Borisom Cekadom o vlasništvu zemljišta. Drugostupanjski Županijski sud u Puli pravomocnom presudom preinacio je, naime, onu labinskog Opcinskog suda: ništavnim je proglašen sporazum Grada i službenog šofera iz 2002. prema kojem potonji gradenjem (sagradio je dvokatnicu na mjestu prizemnice) stjece pravo vlasništva na zemljištu buduci da tom prilikom nije proveden javni natjecaj.

Kiršic je tužen i za uvredu jer je za Demetliku izjavio da je "totalna budala", no sutkinja je objasnila da treba sagledati cijelu recenicu "Ako si ti zbog toga sretan, onda si totalna budala" iz dopisa koji je tuženik lanjskog svibnja predao u prijemnoj kancelariji gradske uprave.

Demetlika je tražio da se Kiršica zbog klevete kazni iznosom od sto dnevnih dohodaka te iznosom od 30 tisuca kuna sa zateznim kamatama zbog uvrede, odnosno izricanjem jedinstvene novcane kazne od 180 dnevnih dohodaka. Sutkinja Smokovic najavila je da ce cjelovitu presudu, cijem je izricanju prisustvovao samo Kiršic, dostaviti u roku mjesec dana.


Podijeli: Facebook Twiter