Kiršic: Baštini pridonosimo, ne uništavamo je

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prošlotjednog clanka u kojem na nedavno organiziranu enduro utrku u Raši sa zgražanjem osvrnuli voditelj labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos i raški student povijesti Mladen Bajramovic, reagirao je potpredsjednik kluba Enduro Istra team Alen Kiršic.

Naime, sporan je bio posljednji dio 37-kilometarske trase medunarodnog natjecanja koji je prolazio kroz zgradu Prvomajske, nekoc važnog dijela rudarskog kompleksa, danas privatnog objekta u derutnom stanju. Usprkos dozvoli vlasnika zgrade za prolaz motociklista kroz prostorije, Kos i Bajramovic tvrde kako je time obezvrijedena uspomena na rudare te da se to nije smjelo dozvoliti, a posebno ne u dane obilježavanja Labinske republike.

- Sedam dana prije utrke ušli smo u zgradu i poceli s cišcenjem. Izveli smo pet traktorskih prikolica smeca i ostavili samo ciste prostorije, koje su jednako izgledale i nakon utrke. Apsolutno ništa nismo devastirali u zgradi, vec je jedino ocistili i time doprinijeli dignitetu rudara, stoga ne razumijem zašto nas se proziva, tvrdi Kiršic.

Organizator utrke usporedio je svoju manifestaciju s najvecom enduro utrkom na svijetu, austrijskim Erzberg rodeom, koji se takoder vozi na prostorima nekoc najveceg rudnika željezne rude u Europi, a zbog koje cvjeta turizam na tom podrucju. Takoder, navodi kako se u Rumunjskoj održava trodnevna enduro manifestacija pod pokroviteljstvom uglednog Red Bulla u kojoj trasa enduro utrke prolazi kroz citav grad i njegove objekte.

- Na našoj manifestaciji nastupilo je preko 150 natjecatelja, uglavnom Austrijanaca. Naši su gosti ostvarili više od 300 nocenja u hotelima na Labinštini i za vrijeme svog boravka potrošili nemale novce, dakle osim što goste iz cijele Europe upoznajemo s našim krajevima i njezinom poviješcu, direktno pridonosimo razvoju turizma na ovom podrucju, kazao nam je Kiršic.

- Jedini cilj Vedrana Kosa i Mladena Bajramovica bio je ocrniti našu manifestaciju, tvrdi Kiršic. (Krešimir TADIJIC)


Podijeli: Facebook Twiter