Kiribati ce preseliti stanovništvo na Fidži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti pacificke države Kiribati razmatraju kupovinu zemlje na Fidžiju kako bi preselili stanovništvo kojem prijeti podizanje razine mora uzrokovano globalnim zatopljenjem.

Kiribatski predsjednik Anote Tong objavio je da je u pregovorima s vladom Fidžija o kupovini zemlje na Vanua Levu, drugom najvecem fidžijskom otoku. Tong kaže da je to posljednja opcija za spas 100 tisuca stanovnika Kiribatija.

Kiribati je površinom malena otocna država koja se prostire na 32 koraljna atola, od kojih neki vec nestaju pod površinom oceana zbog podizanja razine mora. Nijedan od atola ne uzidže se iznad morske površine više od nekoliko metara.

Tong kaže da se svaki dan bore protiv klimatskih promjena, ali znaju da je to bitka koju ce, prije ili kasnije, njegova zemlja nesumnjivo izgubiti.

Preseljenje cijele populacije na Fidži, udaljen više od 2000 kilometara, bio bi monumentalan poduhvat. Kiribatski dužnosnici nadaju se da ce mnogim stanovnicima biti dopušteno da se smjeste i na drugim otocima zapadnog Pacifika, ukljucujuci Australiju i Novi Zeland. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter