Kirgistan: Mladić umro od kuge, 160 hospitaliziranih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 160 osoba hospitalizirano je u Kirgistanu nakon što je prošlog tjedna jedan mladić preminuo od bubonske kuge, objavile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Hospitalizirane su i izolirane sve osobe za koje je utvrđeno da su bile u kontaktu s preminulim mladićem uključujući zdravstveno osoblje koje ga je liječilo. Svi su stavljeni na antibiotsku terapiju.

Zaraženi 15-godišnjak preminuo je prošlog četvrtka u neposrednoj blizini jezera Issyk-Koul, popularnog turističkog odredišta.

Tijelo preminulog preventivno je kremirano. Sumnja se da se oboljeli mladić zarazio ubodom muhe koja je nositelj uzročnika bolesti nakon što ugrize zaraženog glodavca i nakon toga može ga prenijeti na čovjeka.

Osim osoba koje su bile u kontaktu s dječakom hospitalizirane su još četiri kod kojih su uočeni slični simptomi bolesti, no još nije potvrđeno da se radi o kugi.

Vlasti su uputile timove stručnjaka kako bi proveli deratizaciju na tom području.

Bubonska kuga, poznata kao crna smrt, u Srednjem vijeku u Europi odnijela je desetke milijuna života. Posljednji slučaj bubonske kuge u Kirgistanu zabilježen je prije 30 godina. Bolest se povremeno pojedinačno pojavljuje i u drugim dijelovima svijeta.

Zdravstveni stručnjaci u Kirgistanu umiruju javnost tvrdnjama da ne postoji opasnost od pojave epidemije kuge te da nema potrebe za zatvaranjem granica zemlje. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter