Kiparski simpozij nije dospio dalje od otvaranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvijek do sada bismo pokoji sunčani jesenski dan do kraja listopada iskoristili za razgledavanje novog postava u labinskom Parku skulptura Dubrova, ali ove godine nije tako: Mediteranski kiparski simpozij još uvijek nije zatvoren, a od otvaranja 6. kolovoza ništa novo nije napravljeno. Po svemu sudeći, prvi put u 42 godine trajanja - nije održan.

Razlog nije teško pogoditi: opća besparica sustigla je i taj program. Premda ne poriču financijske probleme, Gorka Ostojić Cvajner i Josip Diminić, predsjednica i predsjednik stručnog savjeta MKS-a, ne smatraju da simpozij neodržan: radovi su postponirani, dio će biti izveden do zatvaranja koje će se održati krajem studenoga ili početkom prosinca.

- Budući da smo ove godine zbog promjena u Ministarstvu kulture vrlo kasno dobili ugovore, ali i smanjena sredstva za realizaciju programa, pripreme smo počeli vrlo kasno. Početkom godine obavili smo izvedbeno rješenje najsloženije dionice, Križište Bijele ceste Josipa Diminića, za koju je izrađena geodetska podloga, izabran izvođač, kamen za rotondu, za stup i kip ptice. Nakon toga smo od sponzora zatražili materijal za izvedbu i tu smo, nažalost, stali. Kolovoz i rujan Diminiću, izvođaču, i meni prošli su u drugim, već započetim programima i obvezama, kaže Ostojić-Cvajner.

Očekuje se da će do kraja studenoga biti obavljen duboki iskop za podest te postavljen stup i popločeno Križište. Na otvaranju u kolovozu je Ostojić-Cvajner najavila i dvije nove dionice Bijele ceste, 17. koju je pod nazivom Artlegendarij trebao kreirati Ante Rašić i 18. nazvane Školica, koja je trebala biti kreacija Ivana Fijolića. Uz to je najavljena i monografija-vodič simpozija. Pritom je kazala da će se raditi u fazama "jer naš je koncept kompleksan i skup, a mi smo siromašni i neizvjesne budućnosti". (R. SELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter