Kip svete Fume stiže na otočić Banjol


Program obilježavanja Dana grada i blagdana zaštitnice Rovinja sv. Eufemije predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj palači na kojoj su govorili rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin, ravnateljica POU-a Dubravka Svetličić, tajnik Sportske zajednice grada Gianni Rocco i gradska pročelnica za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević. Udarni su dani petak i subota. Program za petak počinje u 10 sati vaterpolskim turnirom "Memorijal Nikša Kalačić" na bazenu Delfin. Ispred Multimedijalnog centra u 16 sati počinje mimohod Limene glazbe grada i Rovinjskih mažoretkinja, dok je svečana sjednica Gradskog vijeća od 17 sati u MMC-u.

Utrka od punte do punte

Na Trgu maršala Tita u petak od 18.30 održava se Rovinjski festival vina na kojem će se demonstrirati tradicionalna prerada grožđa, besplatno će se moći degustirati sok od grožđa, a uz bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih istarskih specijaliteta posjetitelji će moći degustirati ponajbolja istarska vina. Posjetitelje će zabavljati rovinjski glazbenici: folklorni sastav Batana, klapa Valdibora, Banda latina, On line, The wanted, Master band, Party band i Energy. U Centru vizualnih umjetnosti "Batana" u 20 sati otvara se samostalna izložba fotografija Luke Mjede "Hrvatski fotografi" koja ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Pod sloganom "Volim Rovinj, njegovu prekrasnu obalu i njegovo sigurno more" u petak će se u sklopu sportskog programa održati biciklističko-trkačka rekreativna utrka "Od punte do punte - morem i kopnom" koja, kako sam naziv kaže, dotiče svaki rt rovinjske obale i to morskom ili kopnenom trasom. Kopnena rekreativna utrka u duljini od 34 kilometara počinje u petak u 12.30 u Balama, kreće se prema Uvali sv. Pavla (San Polo) pa preko Grašićeva vrha na Uvalu Bačvice, a od luke Veštar sve uz obalu preko Zlatnog rta do Rovinja gdje je ispred MMC-a doček sudionika.

Regatno-plivačka rekreativna utrka u dužini od osam kilometara kreće u 13.35 s Rta sv. Eufemije, sjeverno od Rovinja, a cilj je na Rtu sv. Nikole u Rovinju. Utrku atraktivnom čine sudionici: plivači i batane na jedra morskim dijelom obale, a trkači i biciklisti duž kopnenog dijela obale. Uz učenike osnovnih i srednjih škola sudjeluju sportaši i rekreativci: plivači Gordan Ukić, Longino Sošić, Marijan Matuzović, trkač Sandi Mužina, biciklisti Massimo Ferrara i Boban Memedović te članovi udruge Kuća o batani.

Koncerti i sportski turniri

U subotu će se na Trgu Riviera od 10 do 14 sati građanima dijeliti pečene srdele, a istog će se dana u Ulici Pietra Ive i na Trgu na mostu održati sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina, a na Trgu brodogradilišta mali sajam starina. U crkvi sv. Eufemije održat će se čak tri jutarnje mise u slavu svetice. Ujutro u 8 sati misno će slavlje predvoditi župnik Vilim Grbac, sat kasnije misu na talijanskom jeziku predvodi duhovnik sjemeništa Redemptoris Mater u Puli Josip Kolega, a u 11 sati biskup ordinarij Porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša. Na misi pjevat će zbor Župe sv. Eufemije. U 18 sati je i četvrta misa predvođena biskupom u miru Ivanom Milovanom, a pjevat će zbor Župe sv. Blaža iz Zagreba.

U 10 sati nastavlja se vaterpolski Memorijal Nikša Kalačić na bazenu Delfin, dok se od 10 do 18 sati u gimnazijskoj dvorani održava 21. međunarodni odbojkaški turnir. Na Titovom trgu već u 10.30 nastupom Rovinjskih mažoretkinja počinje zabavni program, a slijede sportski programi namijenjeni djeci: tenis, turnir u košarci, rukometu, nogometu, odbojci, demonstracije karatea, aikida i tae kwon doa, a u 16 sati starta 14. Biciklijada Dana grada Rovinja. U subotu na golf igralištu Adriatic u Savudriji u podne počinje 1. Invitation prvenstvo u golfu Golf kluba Rovinj, a prijave na turnir se primaju do sutra u 18 sati na e-mail [email protected].

Zborovi sv. Eufemiji

U subotu će na Titovom trgu u 19 sati koncert održati bend Le Monde, slijedi u 20.30 Smotra zborova svetoj Eufemiji koja se po 17. put održava u župnoj crkvi sv. Eufemije. Za kraj subotnje večeri na Trgu od 21 sat slijedi koncert Nene Belana i Fiumensa. U nedjelju se od 9 sati na negdašnjoj željezničkoj stanici održava 3. Nacionalna izložba autohtonih pasmina i smotra svih pasa, a u 13 sati je zakazan sastanak na malom molu povodom polaska za otočić Banjol u rovinjskom akvatoriju gdje će Klub za podvodne aktivnosti Rovinj postaviti kip sv. Eufemije. U nedjelju u 19 sati na ljetnoj terasi Zajednice Talijana održava se program "Večer u obitelji".

U utorak i srijedu na programu

U utorak se u Muzeju grada Rovinja u 19 sati otvara izložba Bruna Mascarellija "Pariški opus" koja ostaje otvorena do 15. listopada. Na ljetnoj terasi Zajednice Talijana (u Gandusiju u slučaju kiše) u 20.30 počinje kazališna predstava na talijanskom jeziku "L'ultimo lion" u izvedbi Teatra Grado. U srijedu se ispred crkve sv. Eufemije u 19 sati predstavlja projekt "Knjiga troškova gradnje zvonika crkve svete Eufemije 1654./1680.", a pola sata kasnije u crkvi sv. Franje počinje koncert učenika glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora iz Rovinja. U četvrtak u 19 sati na Trgu maršala Tita počinje koncert rovinjskih glazbenih sastava: Crismarc Rose, The Guzzies, The Bills, Big wave, No limits, a na ljetnoj terasi Zajednice Talijana (u Gandusiju u slučaju kiše) u 20.30 slijedi program "Appuntamenti Rovignesi". Od izložbi, još se uvijek do 1. listopada u Muzeju grada Rovinja može razgledati izložba Joana Miroa "Oblici slobode", do 25. rujna u crkvi sv. Tome je izložba Dragane Sapanjoš, a do 23. rujna u MMC-u izložba gluhih umjetnika "Između tišina". (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter