Kinshasa: U oslobađanju novinara ubijeno 40 napadača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri oslobađanju otetih novinara Kongoanskog nacionalnog radija i televizije (RTNC) u Kinshasi ubijeno je četrdesetak napadača, izvijestila je vlada.

- Šesnaestak ih je smrtno stradalo u pucnjavi u zračnoj luci, osam ih je ubijeno u zgradi RTNC-a i još 16 u vojnoj bazi. Nema informacija o žrtvama među civilima ni među pripadnicima snaga sigurnosti, rekao je za France presse glasnogovornik vlade Lambert Mende te dodao da počinitelji napada još nisu identificirani. U poruci objavljenoj u programu RTNC-a kazao je da je cilj napada bio zastrašiti građane.

- Nemamo dojam da je cilj napadača bio drukčiji s obzirom na njihov vrlo mali broj i na loše naoružanje. Vjerujemo da su željeli posijati paniku te zastrašiti stanovništvo uoči proslave Nove godine, rekao je Mende. Vlada poziva stanovnike Kinshase da nastave s uobičajenim aktivnostima te da ih ne preplaši povećani broj pripadnika snaga sigurnosti na ulicama, kazao je Mende.

Jutros između 9 i 9.30 po mjesnom vremenu čula se pucnjava na više mjesta u Kinshasi, pa tako i u zračnoj luci i u vojnoj bazi, a naoružane osobe otele su novinare Kongoanskog nacionalnog radija i televizije. Prije tih pucnjeva, novinare RTNC-a otele su mlađe osobe naoružane "mačetama i vatrenim oružjem", rekla je policija.

Oko podneva se još nije znalo je li završena akcija oslobađanja, a televizijski signal bio je nakratko prekinut. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter