"Kinofil" medu pet najboljih u svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je nedavno na medunarodnom festivalu u Opuzenu dobio nagradu za najbolji dokumentarni film "Stjepan Filipovic", dugometražni angažirani dokumentarac "Kinofil" režisera i scenarista Damira Janeceka poceo se prikazivati i u Americi, gdje je nominiran izmedu nekoliko stotina filmova za nagradu žirija za najbolji socijalno angažirani film.

Iako ga Festival BiH filma u New Yorku nije želio prikazati, obavještava režiser, film je prikazan u Chicagu, a potom i u Kansasu, na velikom International Kansas Film Festivalu. Dosad je prikazan diljem Europe i svijeta te u Centru svjetske kulture u Parizu.

Ovaj sarajevski režiser posebno istice cinjenicu da su njegov film odbili prikazati na manifestaciji Dani Sarajeva u Beogradu i Festivalu BiH filma u New Yorku, a da su ljudi iz Bosanskohercegovackog bala u Becu na prijedlog da se film
prikaže rekli da je nekulturan, dok Fondacija za kinematografiju, unatoc medunarodnom uspjehu filma, odbija
pomoci u njegovoj promociji.

- Ovo je film koji govori o bjesomucnom kršenju i ljudskih i životinjskih prava. Glavni protagonisti su Velimir Ivaniševic i Silva Beran Ivaniševic, osnivaci prvog udruženja za sprjecavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo. Oni opstaju unatoc mnogim problemima, prijetnjama, nedacama, nerazumijevanju i slicnome, no na žalost i dan-danas se bore, a oni koji "mudro" izbjegavaju i odbijaju ovaj film ne podržavaju da naš grad i društvo ide naprijed na civiliziran nacin.

U svijetu vlada interes, no u Sarajevu, gdje se dešava taj problem, tog interesa nema. A problem nisu psi, vec primitivan odnos prema životu, narocito prema životu drugacijeg i slabijeg, tako da su tu psi idealan neprijatelj za jedno šizofreno društvo..., istice u svom apelu Janecek. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter