Kino Valli za tri dana - digitalizirano!

Kino Valli dobiva trenutno najsuvremeniju opremu (A. TOŠIĆ)
Kino Valli dobiva trenutno najsuvremeniju opremu (A. TOŠIĆ)

Kinodvorana pulskog kina Valli prva je od 28 u Hrvatskoj koja će se već do kraja ovog tjedna digitalizirati. Na temelju projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača - ukupno vrijednim oko 12,5 milijuna kuna - jedino pulsko kino, ali i bitna projekcijska lokacija uoči obljetničkog 60. festivala igranog filma, opremit će se novom digitalnom opremom već u četvrtak i petak.

Kinodvorane će se opremiti trenutno najsuvremenijom opremom koja će se moći nadograđivati i koristiti za druge medije, a po dvorani bi se trebalo izdvojiti između 400 i 450 tisuća kuna. U Istri ovaj program, osim Pule, obuhvaća kinodvorane u Rovinju, Poreču i Pazinu te filmski festival u Motovunu.

Digitalizacijom će se omogućiti brža i jeftinija cirkulacija filmova te njihovo istovremeno prikazivanje u kinima malih i velikih gradova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj su potpisani ugovori o digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača. Ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Višković-Vukić imala je čast da danas prva potpiše ugovor o digitalizaciji pulskog kina Valli.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva i gradskih samouprava, a cilj projekta je, uz revitalizaciju kina, povećati posjećenost, jačati nezavisnu kinoprikazivačku mrežu, prikazivati hrvatski, europski i svjetski nezavisni film, edukativne i baštinske sadržaje, videoprijenose opera, baletnih predstava, koncerata. Obuhvaćeno je 27 gradova u 18 županija te šest filmskih festivala. Rezultat je to HAVC-ova Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.-2014. i Strateškog plana Ministarstva kulture 2012.-2014.

- Svi volimo gledati dobre filmove, no neki ih u svojim mjestima nemaju gdje pogledati ili ne mogu za obiteljski posjet multipleksu vikendom izdvojiti nekoliko stotina kuna, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

- Naslušali smo se kako su nove tehnologije zatrle tradiciju odlaska u kino, no ovaj ih projekt koristi za suprotno, istaknula je ministrica i dodala da su sredstva prikupljena s lokalnim zajednicama, a javnom nabavom ušteđeno je za još sedam ili osam digitalnih sustava.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar smatra da će se digitalizacijom promijeniti način funkcioniranja, djelovanja i razmišljanja, a uvjeren je da će projekt premostiti sva iskušenja nove tehnologije, kinorepertoara i publike. Za jesen je najavio utemeljiteljski sastanak hrvatske neovisne kinoprikazivačke mreže.

Dok mnoge europske zemlje nemaju razvijenu strategiju i potporu nezavisnih kinoprikazivača, Hrvatska će od rujna biti 90 posto digitalizirana.

Detalji digitalizacije pulskog kina bit će objavljeni na sutrašnjoj konferenciji za novinare u foajeu kina Valli, gdje će se javnosti osim ravnateljice Festivala Zdenke Višković-Vukić, obratiti i gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina. Nakon toga u Flanatičkoj ulici razgledat će se 15 panoa - hommage 60. godišnjem pulskom filmskom festivalu, autorski doprinos Armanda Debeljuha manifestaciji koja je od utemeljenja 1954. odredila identitet i kulturu grada Pule. (Z. ANGELESKI/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter