Kino Valli: "Nimfomanka 2" i oskarovci

Scena iz 'Nimfomanke 2'
Scena iz 'Nimfomanke 2'

Kažu da ako nisi bio s nimfomankom cijelu noć, ni ne znaš što to znači. U ovom filmskom slučaju, to bi bilo ako nisi gledao prvi dio Von Trierova filma "Nimfomanka", neće ti puno pomoći ni gledanje drugog dijela koji počinje igrati danas u kinu Valli i prikazuje se sve do 5. ožujka, na sreću s ponovljenim prvim dijelom. Kako su rijetki vidjeli integralno zamišljenu petosatnu priču o seksualnosti u kojoj nimfomanka prepričava svoja erotska iskustva čovjeku koji ju je spasio nakon premlaćivanja, prvi i drugi dio premontirane verzije daju ipak neki uvid u stvaran režiserov skriveni naum prikaza od pedofilije do nimfomanije. Uz postavu iz prvog dijela: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard i Stacy Martin, pojavljuje se i Willem Dafoe.

Danas počinju igrati i "Dobri dileri iz Dallasa" Jean-Marca Valléea. Riječ je o još jednoj američkoj biografskoj drami o Teksašaninu homofobu i raspikući koji otkriva da ima "pedersku" bolest. Igraju Matthew McConaughey, Jennifer Garner i Jared Leto, a dilema je produljiti život ili umrijeti bez nade.

I film "Ona", koji igra od sutra pa do 5. ožujka, Spikea Jonzea, američka fantastična romantična komedija s Joaquinom Phoenixom, Amy Adams, Rooney Marom, Scarlett Johansson i Oliviom Wilde, ima šanse za Oscara. Priča je to o tome kako usamljeni pisac razvije neobičnu vezu s novim operativnim sustavom koji bi trebao zadovoljiti sve njegove želje.

Preostala dva oskarovca su "Alabama Monroe" Felixa van Groeningena, belgijska drama koja već ima nagradu LUX za najbolji europski film i nagradu publike na Berlinaleu, a prati burnu i strastvenu vezu Didiera i Elise, svirača i pjevačice koji idealiziraju Ameriku. Film je na programu od 7.-12. ožujka. Tu je i talijanska "Velika ljepota" Paola Sorrentina, komedija u kojoj glume Toni Servillo, Carlo Verdone i Sabrina Ferilli, koji je proglašen najboljim europskim filmom prošle godine u Berlinu, te je dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film, najboljeg redatelja, najbolju montažu, najboljeg glumca, a lako bi se mogao dokopati i Oscara za najbolji strani film. (Piše Mate ĆURIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter