Kino Valli: Mapirani obala i podmorje Istre

Ingrid Paljar i Latinka Janjanin (A. KANCELAR)
Ingrid Paljar i Latinka Janjanin (A. KANCELAR)

U pulskom kinu Valli danas je održana svečana projekcija dokumentarnog filma o morskim staništima Istarske županije koji je izrađen u sklopu projekta SHAPE, financiranog iz pretpristupnog fonda IPA Adriatic, a u produkciji županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Kako doznajemo od Latinke Janjanin, njegove voditeljice, cijeli projekt financiran iz EU-fondova traje tri godine, a u njemu sudjeluje 13 partnera iz šest jadranskih zemalja, odnosno pokriva cijelu jadransku obalu.

U sklopu projekta, Zavod za prostorno uređenje Istarske županije odradio je mapiranje morskih staništa istarske obale da bi se utvrdilo takozvano nulto stanje podmorja, o čemu se u filmu i govori. Zavod je, navela je, sustavno mapiranje započeo još 2008. godine u sklopu svog redovitog rada, a ovime su obrađene gotovo tri četvrtine istarske obale. 

- Obuhvaćene su obale i podmorja devet gradova i općina, a mapirala su se biološka staništa unutar zaštitnog područja 300 metara od obale ili do 40 metara dubine, rekla je Janjanin i dodala da su ovaj iznimno zahtjevan posao odradili biolozi ronioci uz potporu instruktora roniola i voditelja brodica koji su svi prošli potrebnu obuku.

Fotodokumentirala se obalna linija, podmorje i morska staništa, a izrađeno je više od dvije tisuće fotografija i snimljeno deset sati videomaterijala.

Od ravnateljice Zavoda Ingrid Paljar doznajemo da su za ovaj projekt dobili 280 tisuća eura, a projekt vrijedi više od četiri milijuna eura. Film o morskim staništima napravljen je na tri jezika, distribuirat će se po svim osnovnim i srednjim školama u županiji da bi se učenici upoznali s bogatstvom istarskog podmorja, a u rujnu će biti prikazan i na Međunarodnom danu obale u Riminiju. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter