Kino Valli clan Europskog filmskog saveza za djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna ustanova Pula Film Festival/kino Valli postala je dio Europskog filmskog saveza za djecu ECFA (European Children's Film Association), koji ima 60-ak clanova iz 23 europske zemlje. Kino Valli tako je sada jedino u Hrvatskoj koje je postalo clanom ECFA-e, i to zahvaljujuci dugogodišnjim afirmiranim djecjim programima u sklopu Festivala igranog filma u Puli.

Misli se na program Matineje za djecu u sklopu Pulice i Pustolovni laboratorij profesora Baltazara te redovne kinoprikazivacke djelatnosti tijekom godine te program FUŠ - Film u školi.

Pulica je program za djecu i mlade koji je prije cetiri godine pokrenut kao dio popratnih programa Festivala igranog filma u Puli u sklopu kojeg se prikazuju brojni filmovi koji su prepoznati na europskim i svjetskim filmskim festivalima.

Edukativna radionica Pustolovni laboratorij profesora Baltazara, na kojoj se polaznici upoznaju s osnovama filmske animacije i ciji je konacni rezultat animirani film, namijenjena je djeci u dobi od sedam do 12 godina. FUŠ je program osmišljen u suradnji s uciteljima, profesorima i filmskim strucnjacima.

Od 2009. do 1. prosinca ove godine više od 16 tisuca ucenika prisustvovalo je projekcijama programa FUŠ. Prošle godine u sklopu ovog programa pokrenuta je Abeceda filma, serija predavanja namijenjena svima koje zanima složenost kinematografije i poimanja filmskih izricaja i ciji koncept potpisuje Marko Rojnic, asistent na Akademiji dramskih umjetnosti.

ECFA je osnovana 1988., otkad je organizirala niz strucnih sastanaka i dogadanja s ciljem promoviranja i poticanja razvoja europskog filma za djecu i mlade. Kroz komunikacijsku platformu promovira novi oblik suradnje u Europi unutar podrucja produkcije, festivala, distribucije, kinoprikazivanja i filmske edukacije te vjeruje da europski filmovi za djecu mogu biti uspješni i isplativi. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter