Kino Pistola - Filmska Pula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga "Kino Pistola - Filmska Pula" publicista, novinara, filmskog kriticara i prozaika Mate Curica druga je zbirka ogleda, kritika, eseja i polemika tog autora, a sadrži prvenstveno tekstove o filmu i Puli kao filmskom izvorištu.

"Pula je kroz povijest bila filmski grad i to zbog filmova i filmskog festivala koji zapravo cine jednu cjelinu. Pula je dio svjetske filmske povijesti od samih pocetaka kinematografije. Vodeni idejom da je medu prvim kinima u svijetu bilo i ono pulsko te pridodamo li tome filmski festival koji traje više od pola stoljeca, shvacamo da filmska zbivanja u ovom gradu imaju ne samo lokalne, male i naše, vec šire, svjetske konotacije", kaže Curic.

Autor napominje da "Kino Pistola" nije povijesna, vec novinarska sinteza te da sakuplja tekstove u kojima je pratio, reagirao i povezivao se na razne teme iz filmskih zbivanja u gradu, a vecina sakupljenih tekstova nastala je u posljednjih deset godina. "Buduci da Festival igranog filma u Puli vec 25 godina nema monografiju, ovi se moji tekstovi mogu koristiti kao skica ili vodic za sve one koji se tom tematikom žele detaljnije baviti", kazao je Curic.

"Kino Pistola" bio je popularni naziv za kino koje se izmedu dva rata nalazilo u Ulici Sergijevaca (danas zgrada Narodne tehnike). Taj je naziv dobilo zbog ležernog sadržaja koji se ondje prikazivao.

Zbirka je objavljena u izdanju Matice hrvatske Pula, u biblioteci Ogledi i ogledala, knjiga III. Knjigu, koja se proteže na 285 stranica, uredio je Danijel Mikulaco, recenzirao dr. Ivo Škrabalo, dok je naslovnica djelo Alfija Klarica.


Podijeli: Facebook Twiter