Kinezi žele ulagati u riječku luku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći kineski brodar i lučki operater COSCO (China Ocean Shipping Company) ozbiljan je kandidat za koncesiju u trajanju od najmanje 30 godina na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala i o tome se već nekoliko mjeseci vode razgovori resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i kineske kompanije.

Ako bi se ova investicija u riječkoj luci doista realizirala, bila bi riječ o daleko najvećoj i strateški najvažnijoj kineskoj investiciji u Hrvatskoj. Procjenjuje se da bi koncesionar na Zagrebačkoj obali trebao investirati gotovo 200 milijuna eura, od čega je još i važnije dugoročno pozicioniranje jednog od najvećih svjetskih brodara i operatera u Rijeci. Posredno bi svakako bila otvorena i opcija otvaranja logističkog centra u zaleđu Rijeke, a moguće je i proizvodnih pogona ako bi Kinezi u tome pronašli interes i povoljne uvjete poslovanja.

Da COSCO pokazuje interes za investiranje u riječku luku potvrđuje ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom. (S. Pa./NL)


Podijeli: Facebook Twiter