Kinezi žele plasirati istarsko ulje, vino i tartufe

Kineski i istarski poduzetnici (N. LAZAREVIĆ)
Kineski i istarski poduzetnici (N. LAZAREVIĆ)

Kineska delegacija predvođena generalnim direktorom Odjela za gospodarstvo provincije Jiangsu Da Jiaxiangom sastala se danas u prostorijama HGK-Županijske komore Pule s istarskim poduzetnicima koji već godinama surađuju s kineskim partnerima ili bi tu suradnju tek željeli realizirati.

Među kineskim gostima bili su predstavnici nekoliko tvrtki iz sektora trgovine, turizma i prerađivačke industrije te nekretnina i investicija koji su prezentirali gospodarske specifičnosti i poslovanje kompanija u provinciji koja se nalazi na istočnoj obali Kine i ima približno 80 milijuna stanovnika.

Naglasili su da su otvoreni za konkretnu suradnju s istarskim tvrtkama, pozvavši ih da im se ako su zainteresirani obrate i sudjeluju na jednom od najvećih poslovnih sajmova u toj regiji koji se održava svake godine u svibnju. Kinezi su, kako se danas moglo čuti, posebno zainteresirani za plasman istarskog maslinovog ulja, vina, tartufa, kamena, a suradnju priželjkuju i na području duhanske industrije, brodogradnje, poljoprivrede, tekstilne industrije, u proizvodnji hrane i turizmu.

Na sastanku je bio i predstavnik Unilinea, tvrtke koja već tri godine ima otvoreno sjedište u Šangaju, a odazvali su se i Italcro, Maksim Jet, Vukoman, Uljanik Strojogradnja i Antaris. Upravo je turizam jedna od tema na kojoj bi se znatno trebala poboljšati suradnja, a po riječima predsjednice HGK-Županijske komore Pula Jasne Jaklin Majetić, u turističkom prometu Istre i dalje postoje neiskorišteni potencijali.

Po njenim riječima, u 2013. godini kineski turisti s 1.734 dolaska i 4.787 noćenja čine udio od svega 0,2 posto u istarskim turističkim pokazateljima.

- Naravno da priželjkujemo više kineskih gostiju, stoga nam je izuzetno drago što nam kineska delegacija dolazi već treći put, što samo znači da šalju jasnu poruku našim tvrtkama da ponude konkretnu suradnju osobito od kada se Hrvatska nalazi u Europskoj uniji, rekla je Jaklin Majetić.

Tim je povodom pozvala sve zainteresirane istarske poduzetnike i tvrtke koji žele na bilo koji način surađivati s Kinom da se jave u Komoru koja će im pružiti sve potrebne informacije o poslovnoj suradnji i tržištu na koje bi se plasirali. Prema podacima Komore, Kina danas proizvodi i visokovrijednu robu, a i turizam pokazuje sve bolje rezultate te su u njemu i velike mogućnosti suradnje.

- Hrvatska u Kinu najviše izvozi proizvode od kože, drvo, mramor, sjedala, a ponajviše uvozi električne aparate za telefoniju, strojeve za matematičku obradu podataka i strojeve za tiskanje. Još nema kineskih ulaganja u Istarsku županiju, kazala je Jaklin Majetić i spomenula da vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske s Kinom u 2013. godini bilježi porast od 60 posto u izvozu te 44,9 posto u uvozu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter