Kinezi zainteresirani za gospodarsku suradnju

Kineska veleposlanica s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem (D. ŠTIFANIĆ)
Kineska veleposlanica s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem (D. ŠTIFANIĆ)

Povodom posjete Veleposlanice Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying Puli danas je u prostorijama Komunalne palače održan svečani prijem na kojem je uz domaćina, gradonačelnika Borisa Miletića, prisustvovala i zamjenica župana Viviana Benussi. Kako je rečeno, Narodna republika Kina i Republika Hrvatska njeguju prijateljske odnose, a iduće godine obilježit će se desetogodišnjica i službene uspješne suradnje.

Kako je naveo Miletić na poslovnom sastanku dotaknuti su razni oblici suradnje, od kulturne do gospodarske. Kako je naveo veleposlanica im je ponudila i kandidiranje za stipendiju za nekoga tko bi bio voljan učiti kineski jezik, a budući da se radi o gospodarskoj velesili koja svakim danom sve više napreduje gradonačelnik je naveo kako vjeruje da će zainteresiranih za to sigurno biti. Razgovaralo se i o tome kako se može poboljšati gospodarska suradnje pri čemu su se dotaknuli i povećanja turističkog prometa ali i proširenje teretne luke ali i pulske zračne luke.

Kako je navela Ying ona je nova veleposlanica koja je u Hrvatskoj samo deset mjeseci. Navodeći da joj je ovo prvi posjet Istri kazala je da je već posjetila Poreč i Rovinj, a da nakon razgovora s gradonačelnikom i dožupanicom planira posjetiti i pulsko Sveučilište.

Uz riječi da joj posjet puno znači jer je, citirajući kinesku poslovicu, jedanput vidjeti puno bolje nego sto puta o nečemu slušati, navela da je dobila puno ideja o mogućnostima buduće suradnje te navela da im je Istra zbog svog geostrateškog položaja vrlo zanimljiva. Stoga je kazala kako će se potruditi da u Istru ubrzo stignu kineske gospodarske delegacije otvorne za konkretnu daljnju suradnju te da će se uskoro nešto od razgovora i praktično realizirati. (B. PETROVIČ)

Kineska veleposlanica posjetila Rovinj

Nakon Poreča, kineska je veleposlanica Deng Ying, u poluslužbenom posjetu danas do podne boravila i u Rovinju gdje ju je dočekao dogradonačelnik Marino Budicin. Tijekom svog obilaska povijesnom jezgrom, veleposlanica nije krila oduševljenje arhitekturom i poviješću Rovinja, u kojem, kako doznajemo boravi prvi put. Dogradonačelnik Budicin, gošći je pokazao gradsku znamenitost, crkvu svete Eufemije, a potom i Ekomuzej "Batana". (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter