Kinezi uzgojili svemirske krastavce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski znanstvenici tvrde kako su u svemiru uspjeli uzgojiti ogromne krastavce i rajcice. U svemir su poslali sjeme navedenog povrca te su ga izložili kozmickoj radijaciji koja mu je promijenila gene.

Ako uspjeh ovog projekta bude i službeno potvrden svemirska agrokultura mogla bi potisnuti proizvodnju genetski modificirane hrane koja je, iako je ucinkovita, puno skuplja.

"Ovaj projekt potvrdio nam je da ovako nešto ne mora biti samo san", rekao je profesor Li Chengzhi sa Sveucilišta Beihang, jedan od sudionika projekta.

No, ovo istraživanje u znanstvenim je krugovima ipak primljeno sa zadrškom. Zapadni mediji tvrde kako ove navode Kineza treba uzeti s oprezom, jer nisu objavljeni dokazi. No, kratka studija ipak je objavljena u casopisu Space Policy.

"Kina je ovime pokrenula novu, svemirsku industriju. Radi se o tehnologiji koja se sastoji od toga da se sjeme prenese u svemir putem satelita te se potom vraca natrag na Zemlju. Dok je u svemiru, sjeme je izloženo radijaciji što uzrokuje brojne mutacije od kojih su neke povoljne", objasnio je profesor Li.

Kineski interes za uzgoj u svemiru pojavio se još 1987. godine, no prvi je uspjeh zabilježen 1999. kada je uzgojena prva svemirska riža.


Podijeli: Facebook Twiter