Kinezi u Srbiji grade termoelektranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elektroprivreda Srbije potpisala je u srijedu ugovor s kineskom tvrtkom China Machinery Engeneering Corporation (CMEC) o gradnji trećeg bloka termoelektrane Kostolac B i o proširenju ugljenokopa, a vrijednost cjelokupnog posla je 715,6 milijuna eura, izvijestila je Radiotelevizija Srbije.

Ugovorom, potpisanim u srbijanskoj vladi, predviđena je izgradnja novog bloka kostolačke termoelektrane snage 350 megawata koji bi trebao početi raditi koncem 2019., te proširenje proizvodnje na površinskom ugljenokopu “Drmno” sa sadašnjih devet na 12 milijuna tona ugljena godišnje.

Treći blok u TE Kostolac osigurat će potpunu stabilnost u opskrbi Srbije strujom, a kako je objasnila srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović, s partnerima iz Kine dogovoreno je da izgradnja počne do kraja 2014.

"Očekujem da će 2019. biti pušten u rad novi blok u Kostolcu koji će, zajedno s blokovima B1 i B2, davati 20 posto proizvodnje elektične energije u Srbiji", rekla je Mihajlović podsjetivši da Srbija nije imala ovakavu kapitalnu investiciju unazad četvrt stoljeća.

Ugovor je sklopljen u okviru Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u oblasti infrastrukture koji su Kina i Srbija potpisale 2009. u Pekingu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter