Kinezi stipendiraju troje studenata i učenje kineskog

Kineska delegacija posjetila je Istarsku županiju (M. MIJOŠEK)
Kineska delegacija posjetila je Istarsku županiju (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego sa suradnicima sastao se u srijedu u sjedištu Županije s predstavnicima izaslanstva kineske pokrajine Zhejiang na čelu s veleposlanicom narodne Republike Kine Deng Ying. Nakon sastanka, Flego je izrazio zadovoljstvo zbog postignutih konkretnih dogovora o budućoj suradnji izdvojivši prije svega partnerstvo na području obrazovanja, turizma i gospodarstva.

- Drago mi je što smo se susreli s predstavnicima najrazvijenije kineske regije koja broji 55 milijuna stanovnika i što se ovaj susret dogodio u kineskoj godini koze, kazao je Flego i izvijestio da je Istarska županija pozvana da u lipnju sudjeluju na najvećem sajmu u pokrajini Zhejiang na kojem će, ukoliko odluče ići, imati mogućnosti predstaviti brojne istarske projekte.

- Pozvani smo da o njihovom trošku sudjelujemo na tom sajmu 

na kojem nam se pruža prilika da promoviramo naš turizam ali i sve druge projekte koje bi željeli da se realiziraju i za koje postoji potreba financiranja. Siguran dam da ćemo uspostaviti i trajne veze među našim sveučilištima, budući da je delegacija održala sastanak i s predstavnicima sveučilišta, kazao je župan i otkrio da je dogovoreno da će Republika Kina financirati dva profesora koji će na Sveučilištu predavati kineski jezik, a planiraju stipendirati i troje istarskih studenata koje predloži Sveučilište.

Flego je naglasio da više od 2,5 milijuna turista upravo iz te regije odlazi na odmor van Kine. "Naravno da i mi želimo biti destinacija koja će privlačiti te ljude", rekao je župan i otkrio da je kineska delegacija pokazala interes da se njihovi piloti školuju u sklopu pilotske akademije koja bi se mogla oformiti na području bivšeg vojnog aerodroma u Puli.

Gu Jianxin, zamjenik pročelnika za međunarodnu suradnju i iseljenike pokrajine Zhejiang, naglasio je da je ovo posebna godina za Hrvatsku i Kinu jer ove se godine obilježava deseta godišnjica uspješne suradnje dviju zemalja. I on je istaknuo mogućnost suradnje na području obrazovanja, turizma i gospodarstva kazavši da svakako postoji interes za investiranje na ovom području. 

- Sve više direktnih letova prema Europi trebalo bi pridonijeti većem brojem kineskih turista jer Hrvatska je doista prekrasna zemlja. Istra je poznata po turizmu i tu očekujemo zajedničke projekte, kazao je Jianxin i najavio mogućnost investiranja na području Istre. Kako je rekao, iduće godine Istru bi trebala posjetiti grupa kineskih poduzetnika koji će na licu mjesta istražiti sve mogućnosti za buduća ulaganja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter