Kinezi pucali na tibetanske prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineske sigurnosne snage pucale su na sudionike prosvjeda na Tibetu i ozlijedile najmanje 60 osoba, izvijestio je u utorak Slobodni Tibet, skupina za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, o novom izgredu u dalekoj planinskoj regiji koja je od 50-ih godina u sastavu Kine.

Izgred se dogodio u okrugu Driru dok je pred vladinom zgradom skupina Tibetanaca tražila puštanje iz zatvora seljaka uhićenog 28. rujna, kada su se opirali zahtjevu kineskih vlasti da razviju kineske umjesto tibetskih zastava.

- Sigurnosne snage počele su tući Tibetance, nanijele su im teške ozljede, upotrijebile suzavac i nasumce pucale po gomili, navodi Slobodni Tibet.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova rekla je stranim novinarima da ne zna ništa o tom izgredu koji se, kako navodi Slobodni Tibet, dogodio u nedjelju.

Kineska policija često oštro guši prosvjede na Tibetu, no uporaba vatrenog oružja neuobičajena je.

Borci za ljudska prava optužuju kineske vlasti za gušenje tibetske vjere i kulture otkako je kineska narodna vojska "mirno oslobodila" tu pokrajinu 1950. Kineske vlasti kritike odbacuju i tvrde da su siromašnoj planinskoj regiji donijele razvoj i napredak. Stranim novinarima ipak rijetko dopuštaju posjete.

Val protukineskih prosvjeda izbio je 2008., a od tada se prosvjedno spalilo više od 120 Tibetanaca, no uglavnom u kineskim pokrajinama Sečuan, Gansu i Qinhai gdje žive tibetske manjine, a ne u samoj Autonomnoj regiji Tibet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter