Kinezi preuzimaju TDR i nastavljaju proizvodnju?

Tvornica duhana u Kanfanaru (N. LAZAREVIĆ)
Tvornica duhana u Kanfanaru (N. LAZAREVIĆ)

Preuzima li Kineska nacionalna duhanska korporacija rovinjski TDR za tri milijarde kuna, ili je to tek medijska spekulacija koju je u posljednjem broju objavio zagrebački "Nacional"? Iako je ta informacija zaintrigirala poslovne krugove, kao i same zaposlenike TDR-a zbog najave da će kineski partner nastaviti proizvodnju u pogonu u Kanfanaru, te nastaviti poticati uzgoj i preradu duhana u Hrvatskoj, u ovom je trenutku nitko ne želi sa sigurnošću potvrditi.

Kako tvrdi Nacional, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović krajem je prošle godine, oko Božića, otputovao u Peking na poziv prvih ljudi Chinese National Tabacco Corporation, te se tamo sastao s drugim čovjekom te tvrtke Li Kemingom. Vlahović je s Kemingom (inače bratom kineskog premijera Li Keqianga) navodno razgovorao o prodaje TDR-a, uz uvjete da postojeća tvornica u Kanfanaru nastavi normalno poslovati. Kineskoj kompaniji, koja drži 43 posto svjetskog duhanskog tržišta, uvjeti su, prema istim tvrdnjama koje je zagrebački tjednik doznao u vrhu Adris grupe, prihvatljivi, jer im je cilj ući na tržište Europske unije preko poslovanja u jednoj od zemalja članica.

U Adris grupi nisu željeli komentirati informaciju o putu Ante Vlahovića u kineski glavni grad, ali su istakli kako se radi o spekulacijama nastalim nakon prošlotjedne godišnje skupštine dioničara Adrisa, koja je dala suglasnost da se potraži strateški partner za TDR.

Glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubić napominje: "S obzirom na zaključke prošlotjedne glavne skupštine Adris grupe - dostavljene regulatornim institucijama, burzi i javnosti -mogu tek reći da je riječ o spekulacijama, odnosno o sedam dana zakašnjelom nasilju nad činjenicama."

Očito, nakon što je konklava dioničara Adris grupe pustila u javnost "bijeli dim" oko prodaje TDR-a, svaki će poslovni potez čelnika te kompanije postati podložan brojnim analizama i nagađanjima. Krajem rujna 2014., kada su se pojavile prve najave prodaje Tvornice duhana Rovinj, najviše se govorilo o multinacionalnoj kompaniji Japan Tobacco International, koja ima predstavništvo u Zagrebu, te je također iskazala svoj interes.

U javnosti se govorilo i o zainteresiranosti tvrtki Philip Morris i British American Tabacco za preuzimanje TDR-a, te o namjerama tih kompanija da potom ugase proizvodnju u Kanfanaru. Prema medijskim navodima, i Japan Tabacco International nije želio prihvatiti uvjet da kanfanarski pogon ostane u životu.

Pokažu li se istinitim medijske najave da bi Kineska nacionalna duhanska korporacija preuzela TDR po cijeni od tri milijarde kune, uz uvjet zadržavanja poslovanja u Kanfanaru i opstanak hrvatske duhanske industrije, to bi značilo i ostanak radnih mjesta u Istri, odnosno značajnih prihoda u istarskoj županijskoj blagajni. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter