Kinezi kušali istarske delicije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici kineskog izaslanstva za tisak i nakladništvo u utorak su stigli u Istru u sklopu svog posjeta Hrvatskoj. Odmah po dolasku odlucili su se upoznati s vrhunskom istarskom gastronomijom i to u restoranu Valsabbion u Pješcanoj Uvali.

Svecana vecera za visoko kinesko društvo osmišljena je na bazi menija koje ovaj restoran inovativne kuhinje i inace nudi, a posebno su, kako kaže vlasnica restorana Sonja Peric, istaknuli upravo ona jela koja se baziraju na tradicionalnoj istarskoj kuhinji.

Kao prvi u nizu od pet sljedova poslužena je "Metamorfoza masline", odnosno trio masline u staklenim cašama - od patea do maslaca od maslina i obiteljskog ekstradjevicanskog maslinovog ulja. Nakon degustacije istarskog ulja krenuo je niz od 15-ak apetajzera pod nazivom "Istarske minijature". Rijec je o zanimljivim zalogajcicima na bazi istarske kuhinje poput, primjerice, kroštula s maslinama do panade i raznih mouseva od savora ili slatkog kupusa.

Kinesko izaslanstvo nakon toga imalo je cast kušati i jedno jelo od šparuge i to orizoto od jecma sa šparugama i jajem. Zadnji u nizu glavnih jela predstavljen je "Riblji sendvic", odnosno pecena tuna i zubatac koji su složeni poput sendvica. Na kraju citave ove gastro price društvo se zasladilo pikantnim sufleom od cokolade sa sladoledom od mladog koromaca i pralinama u režiji kuce.

Sonja Peric rekla je da su gosti bili skromni i da nisu imali nekih posebnih zahtjeva.

- Jedini njihov zahtjev bio je sojino ili rižino mlijeko umjesto kravljeg pa smo o tome morali voditi racuna. Željeli smo im približiti dio našeg uobicajenog menija koji je dio istarske gastro price. Uz ovu hranu poslužena su istarska vina i to malvazija Coronica, merlot Kabola, pjenušac Peršuric te za kraj nešto desertno Kozlovica jer smo željeli da upoznaju našu klasicnu vinsku ponudu, zakljucila je Peric.


Podijeli: Facebook Twiter