Kinezi kopirali austrijsko selo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijsko živopisno selo Hallstatt, upisano u svjetsku baštinu UNESCO-a zbog kuca pastelnih boja uz rub alpskog jezera, odsad ima dvojnika na jugu Kine, kopiju otvorenu u subotu i namijenjenu bogatim lokalnim obiteljima.

Minmetals Land, podružnica za nekretnine Minmetalsa, kineske tvrtke za rudnike i metale, potvrdila je da je taj potpuno novi kompleks izaziva "ponos i rada prijateljstvo" izmedu kineske i austrijske strane.

Selo se nalazi na obali umjetnog jezera u okrugu Boluo pokrajine Guangdong u suptropskoj klimi koja nema ništa zajednicko s austrijskim planinskim selom.

Svecanost otvaranja odvijala se u prisustvu izaslanstva pristiglog iz Hallstatta, dok je izgradnja kloniranog sela izazvala nezadovoljstvo u Austriji.

Stanovnici Hallstatta prošle su godine izrazili zgražanje tom kopijom njihova povijesnog mjestašca ustvrdivši da su dovedeni pred gotov cin.

U kineskom tisku promotori tog projekta kazali su da je nemoguce "kopirati" cijelo selo s više od 800 stanovnika ali su priznali da im je ono poslužilo kao inspiracija. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter