Kineski zid 2,5 puta duži no što se mislilo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki kineski zid je dva i pol puta duži nego što se dosad pretpostavljalo, objavila je u srijedu agencija Xinhua. Kineska državna uprava za kulturno nasljede (SACH) objavila je da je na temelju opsežnih istraživanja utvrdeno da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21.196 kilometara.

SACH je prije pet godina u suradnji s državnim uredom za kartografiju poceo istraživanje o ukupnoj dužini kineskog zida. Po završetku istraživanja utvrdeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija, a da mu je dužina cak 21.196 kilometara. U dužinu je ukljucena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene gradevine, rovovi i prirodne barijere.

Veliki kineski zid poceo se graditi prije više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajaca, a kasnije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jacale.

Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju, objavila je Xinhua. Veliki kineski zid od 1987. nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter