Kineski veleposlanik u Poreču

Ravnateljica POU-a Sanja Radetić Fatorić, Valter Flego, Shen Zhifei, Edi Štifanić i Lily Liu Liying
Ravnateljica POU-a Sanja Radetić Fatorić, Valter Flego, Shen Zhifei, Edi Štifanić i Lily Liu Liying

"Umjetnost je bezvremenska, besprostorna i kroz umjetnost stvaramo nove suradnje i razbijamo predrasude. Istarska županija je otvorena za suradnju s Narodnom republikom Kinom na pitanju umjetnosti i turizma, ali i puno šire", rekao je župan Valter Flego na primanju koje je zajedno s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem održao za veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifeija. Kineski veleposlanik danas je boravio u Poreču u povodu velike izložbe Green Box - suvremena kineska umjetnost, koja se u večernjim satima otvara u Istarskoj sabornici.

Na izložbi se predstavlja deset kineskih suvremenih umjetnika koji su i sami bili na otvorenju izložbe koja, nakon Zagreba, ekskluzivno gostuje u Poreču.

Zhifei je rekao kako je na funkciji veleposlanika u Hrvatskoj od 2010. godine i prvi grad nakon Zagreba koji je posjetio bio je upravo Poreč koji mu je ostao u najljepšem sjećanju.

- Istra i Kina imaju veliki potencijal za suradnju. Puno smo razgovarali s kineskim investitorima i svim snagama potenciramo trgovinsku suradnju između naše dvije zemlje. Želimo da se vaši izvanredni proizvode izvoze u Kinu i želim da što više kineskih turista dolazi u Poreč i da kineski investitori dođu i ulažu u ovdašnje turističke sadržaje, rekao je Zhifei pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija izložba u Poreču.

Istaknuo je da se izložba održava i zahvaljujući Hrvatsko-kineskom društvu, čija je predsjednica, poznata porečka Kineskinja Lily Liu Liying, također prisustvovala prijemu. Ona je, kako je istaknuo veleposlanik, lani uvrštena među sto najzaslužnijih Kineza koji žive u inozemstvu. (Napisala i snimila V. HABEREITER) 


Podijeli: Facebook Twiter