Kineski specijaliteti privukli ljubitelje gastronomije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog vikenda Maistra je zapocela s novim ciklusom programa "Vikend svjetskih kuhinja", koji se i ove godine održava u hotelu Adriatic na rivi. Vec tradicionalno gastronomsko dogadanje, koje je do sada polucilo veliko zanimanje ljubitelja gastronomije, iducih ce šest vikenda nuditi jela razlicitih svjetskih kuhinja po izboru novog chefa Radovana Blagica.

Prvo kulinarsko putovanje zapocelo je specijalitetima Kine, zemlje koja dominira svojom velicinom, bogatstvom kulture, mnogoljudnošcu, prirodnom raznolikosti, pa tako i gastronomijom. Kineska je gastronomija obilježena jelima koja proizlaze iz bogate raznovrsnosti kulinarskih stilova. Pekinške kulinarske tajne nekad su bile strogo cuvane unutar zidina Zabranjenog grada, znali su ih samo eunusi, konkubine i, naravno, glavni kuhari, koji su carske recepte prenosili s koljena na koljeno. Danas pak kineska kuhinja svoje poklonike broji diljem svijeta.

Po ocjeni gurmana, Kina ima najraznovrsniju kuhinju u svijetu. Njezina specificnost najbolje se odražava u kontrastima okusa u jednom jelu, što se postiže mnogobrojnim zacinima, pa tako razlikujemo slatko-kisele ili slatko-ljute kombinacije, dok su riža, mahunarke, povrce, plodovi mora, riba i meso temelji na kojima se cvrsto gradi ova svjetski poznata kuhinja.

Radovan Blagic je tako složio meni da su se za predjela mogli kušati proljetne rolice sa slatko-kiselim umakom, svinjska rebra marinirana u soli i papru s umakom od soje i cešnjaka i tost s racicima i soja sosom. Potom su se služile juhe s rezancima, racicima i svinjetinom te jiaozi - kineska juha s okruglicama.

Glavno jelo gosti su mogli birati izmedu govedine s dumbirom, povrcem i sosom od kamenica, slatko-kisele svinjetine, chow mein piletine, kung pao piletine s kikirikijem i jace zacinjene piletine sechuan, pržene riže na kantonski, raznog povrca, riža i tjestenina. Kao desert ponudene su pržene banane s umakom od dumbira i meda te sorbet od limete.

Prema rijecima Radovana Blagica sva jela na meniju spravljena su prema originalnim recepturama. Namirnice su uglavnom bile naše, a zacini, koji su temeljni u pripremi kineskih specijaliteta, nabavljeni su iz Kine. Koliko je popularna kineska kuhinja moglo se vidjeti po posjeti i punom restoranu.

Slijedecih pet vikenda gosti ce moci kušati specijalitete velikih, ali i za naše poznavanje gastronomije egzoticnih zemalja. Iduci petak i subota na programu je meksicka kuhinja, a potom slijede libanonska, irska, tajlandska i kuhinja s Kariba.


Podijeli: Facebook Twiter