Kineski ratnici stigli u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radovi talijanskog umjetnika Sandra Chije stigli su u prostore stare tiskare gdje ce Muzej suvremene umjetnosti Istre postaviti njegovu monografsku izložbu naziva "Cum grano salis /Ratnici" koja se otvara u petak u 21 sat u sklopu manifestacije Noc muzeja.

Medu radovima koji su pristigli u Pulu zasigurno su najimpozantnije skulpture kineskih ratnika od terakote, njih osam, koji ce biti smješteni na prvom katu stare tiskare, a gdje su dopremljeni dizalicom.



Osim tih monumentalnih skulptura, na izložbi ce biti postavljeno i 15 portreta (bojana terakota), 20 monotipija, 20 slikarski obradenih fotografija te 25 grafika sve vezane uz temu kineskih ratnika. Radovi su nastajali u rasponu od 2000. do 2010. godine, a tema je propitivana i radena u medijima skulpture, slikarstva, fotografije i grafike.

Sandro Chia bio je jedan od osnivaca znamenitog slikarskog pokreta Transavangarda s cijim je ostalim clanovima izlagao u najpoznatiji svjetskim muzejima i galerijama. Samostalno je izlagao na bijenalima u Parizu i Sao Paolu, kao i više puta na venecijanskom bijenalu. Sudjelovao je i na prestižnim kolektivnim izložbama u uglednim svjetskim muzejima.


Podijeli: Facebook Twiter