Kineski poduzetnici dužni 623 milijarde dolara poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki kineski građevinski poduzetnici duguju državi 3.800 milijarde juana (623 milijarde dolara) neplaćenih poreza, objavila je državna televizija.

U razdoblju od 2005. do 2012. građevinski poduzetnici trebali su platiti više od 4.600 milijardi juana poreza na zemljište a vlasti su prikupile samo 800 milijardi, izvijestila je China Central Television (CCTV) u jučerašnjoj tjednoj emisiji o pravima potrošača. Porez na zemljište spada u skupinu poreza za posebne namjene a njegov je predmet preneseno pravo na korištenje zemljišta u vlasništvu države i prihodi od zgrada izgrađenih na tom zemljištu.

Kao izvor te informacije naveden je odvjetnik Li Jinsong, koji je i ranije iznosio takve tvrdnje ali nikada na državnoj televiziji. CCTV nije objavio ukupan broj tvrtki koje navodno nisu platile porez, ali je naveo da popis uključuje 45 kineskih građevinskih poduzetnika izlistanih na domaćim i inozemnim burzama. Li nije bio dostupan za komentar za AFP. Kineski korisnici interneta kritiziraju pohlepu tvrtki koje se bave nekretninama, okrivljujući ih za skupo stanovanje. Poduzetnici pak upozoravaju na manjkavu metodologiju izračuna poreza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter