Kineski mediji: Od zagađenja imamo i koristi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komentari dvaju najutjecajnijih kineskih državnih medija tvrde da kriza sa zagađenjem i ogromnim količinama smoga nad kineskim gradovima, posebice Pekingom, ima i svoje koristi, što je izazvalo negativne reakcije drugih kineskih medija.

Državna televizija CCTV i tabloid Global Times pokušali su istaknuti pozitivne aspekte kineskog problema sa smogom. Global Times ističe vojni aspekt i kaže da bi smog mogao omesti navođene projektile, dok CCTV nabraja pet "nepredviđenih nagrada" smoga, primjerice, on je povećao osjećaj za humor kineskih stanovnika.

Iako su oba komentara u međuvremenu izbrisana s web stranica, drugi kineski listovi nisu gubili vrijeme u osudi njihova stajališta, što je neuobičajeni slučaj da se državni mediji međusobno kritiziraju.

"Hoće li smog nestati ako mu se smijemo", upitao se Business Today. "Smog utječe na naše disanje. Čini se da utječe i na naše razmišljanje", dodaje list, te kaže kako "nema ničeg smiješnog kad se radi o opasnostima smoga".

Čak i državna agencija Xinhua piše da je potpuno neprikladno smijati se zagađenju. Kvaliteta zraka u gradovima sve je veći razlog zabrinutosti kineskih lidera opsjednutih rastom. Oni se boje prosvjeda koji bi mogli biti izazvani činjenicom da se stanovništvo u gradovima sve više okreće od modela rasta pod svaku cijenu koji je zatrovao zrak, vodu i tlo u zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter