Kineski disident napustio americko veleposlanstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng "svojevoljno" je napustio veleposlanstvo Sjedinjenih Država gdje mu je šest dana bilo pruženo utocište, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo americku ispriku zbog toga slucaja koji je opteretio odnose dviju zemalja zadnjih dana, objavila je u srijedu agencija Xinhua.

Neimenovani americki dužnosnik je odmah nakon potvrdio da Chen više nije u veleposlanstvu u koje se sklonio nakon bijega iz kucnog pritvora 21. travnja. Taj je dužnosnik, zahtijevajuci da ostane neimenovan, rekao da ce Chen biti primljen u "medicinsku ustanovu" i da ce se "sastati s obitelji".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je oštro priopcenje o cijelom slucaju i optužilo SAD za uplitanje u kineske unutarnje poslove. "Mora se istaknuti da je americko veleposlanstvo primilo kineskog državljanina Chena Guangchenga protivno pravilima i Kina zbog toga izražava svoje snažno nezadovoljstvo", kaže se u priopcenju.

"Takva americka metoda predstavlja uplitanje u kineske unutarnje poslove, a to je potpuno neprihvatljivo. Americko veleposlanstvo mora poštivati medunarodne i kineske zakone i ne smije se baviti aktivnostima koje nisu u skladu s njegovom funkcijom. Kina zbog toga zahtijeva ispriku, temeljitu americku istragu, kažnjavanje odgovornih i jamstvo da se takvi incidenti više nece dogadati", naglašava se.



Vijest da je disident izašao iz americkog veleposlanstva objavljena je u trenutku dolaska Hillary Clinton u Peking na godišnji bilateralni strateški i gospodarski susret americkih i kineskih dužnosnika. Razgovore o gospodarstvu i važna medunarodna pitanja na tom susretu koji je odavno planiran, ozbiljno bi mogao narušiti boravak kineskog disidenta u prostorijama americkog veleposlanstva.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istocnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. U poruci postavljenoj u petak na internetu i upucenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kucnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

Teksaška organizacija ChinaAid objavila je prije nekoliko dana kako je "saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod americkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini izmedu americkih i kineskih dužnosnika". Kina i SAD to nisu potvrdile i sve do danas šutjele su o tom slucaju.


Podijeli: Facebook Twiter