Kineski disident Chen odletio za SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slijepi kineski disident Chen Guangcheng otputovao je iz Kine za Sjedinjene Države, priopcio je u subotu americki State Department, cime bi se trebala okoncati diplomatska kriza izmedu dviju zemalja.

- Možemo potvrditi da su Chen Guangcheng, njegova žena i dvoje djece otišli iz Kine i da su na putu za Sjedinjene Države da bi on mogao studirati na jednom americkom sveucilištu, rekla je glasogovornica Victoria Nuland u priopcenju.

Borac za ljudska prava Chen Guangcheng (40) izazvao je krizu izmedu Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u americkom veleposlanstvu u Pekingu nakon što je krajem travnja pobjegao iz kucnog pritvora u kojem je proveo gotovo dvije godine u svome selu u Shandongu.

Prije toga bio je cetiri godine u zatvoru jer se borio protiv prisilnih pobacaja i prisilnih sterilizacija u Kini koja provodi politiku jednog djeteta.

Prije više od dva tjedna, tijekom posjeta Pekingu americke državne tajnice Hillary Clinton, postignut je dogovor SAD-a i Kine da Kina Chenu i njegovoj obitelji izda putovnice da bi mogli otputovati u SAD.

Chenu je stipendiju ponudilo Sveucilište New York, gdje bi studirao pravo.


Podijeli: Facebook Twiter