Kineski blogeri moraju se prijaviti vlastima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradske vlasti u Pekingu objavile su u petak da se korisnici internetskih stranica za mikroblogere moraju prijaviti svojim pravim imenom i prezimenom i tri mjeseca cekati na odobrenje zahtjeva.

Korisnici se ne smiju registrirati lažnim podacima, stoji u pravilima registracije koje prenose državni mediji. Tvrtke koje koriste mikroblogove takoder se moraju registrirati istinitim podacima.

Imaju tri mjeseca za registriranje kod odgovornih odjela za internetski sadržaj ili se moraju suociti sa posljedicam, stoji u pravilima.

Mikroblogovi, poput Weiboa, omogucuju autorima da prosljeduju poruke od najviše 140 kineskih znakova, što su dosad vlasti jako teško kontrolirale i nisu stigle cenzurirati s obzirom na to da se radi o desecima milijuna poruka dnevno.

Weibo je postao jako snažan medij za širenje vijesti i mišljenja koja su cesto bila ventil za frustracije vladine politike.

Kineska Komunisticka partija objavila je da želi pojacati nadzor nad društvenim medijima, ali analiticari kažu da je malo vjerojatno da ce doci do zatvaranja tih medija jer im je to dobar alat za dobijanje uvida u stanje u zemlji i dobar ventil za ispuhivanje nezadovoljstva.


Podijeli: Facebook Twiter