Kineska skulptura umjesto Male sirene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na mjesto slavnog kipa Male sirene, koja ce iduce godine krasiti danski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO u Šangaju, privremeno ce u gradskoj luci u Kopenhagenu biti postavljena skulptura poznatog kineskog umjetnika, objavili su u srijedu danski mediji.
Kineski arhitekt Ai Weiwei, poznat po dizajniranju olimpijskog stadiona u Pekingu, trebao bi izraditi skulpturu koja bi od svibnja do listopada 2010. oplemenila prostor na kojem je 1913. godine postavljen kip Male sirene, omiljene turisticke atrakcije Kopenhagena.
"Vrlo sam zadovoljna da je odluka o prvom putovanju Male sirene u Kinu potaknula kulturnu razmjenu Kine i Danske. Zadivljuje da je svjetski poznati umjetnik Ai Weiwei prihvatio našu ponudu da svoje umjetnicko djelo postavi u Kopenhagenu" , kazala je danska ministrica gospodarstva Lene Espersen.
Gradsko vijece Kopenhagena dogovorilo je postavljanje još jedne skulpture u gradu nadahnute likom iz omiljene bajke Hansa Christiana Andersena. Kopija skulpture Sirena danske kiparice Anne Marie Carl Nielsen's bit ce trajno postavljena ispred Kraljevske knjižnice. Izvornik se nalazi u danskoj Nacionalnoj galeriji u Kopenhagenu.


Podijeli: Facebook Twiter