Kineska policija ubila 7 "terorista"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je ubila sedam otmicara, pripadnika "teroristicke skupine" u Xinjiangu, nestabilnoj regiji na sjeverozapadu Kine s vecinskim muslimanskim stanovništvom, a u akciji su oslobadana oba taoca, objavila je u cetvrtak regionalna vlada.

U akciji izvedenoj u srijedu navecer nakon što je "nasilna teroristicka skupina" uzela za taoce dvije osobe u okrugu Pishan, na jugu regije, ubijen je jedan policajac, a cetiri "sumnjivca" su ranjena i uhicena, istaknule su vlasti Xinjianga na svojem mikroblogu.

Pishan se nalazi 1800 km jugozapadno od regionalnog središta Urumqija, na ulazu u pustinju Takla-Makan. U regiji koja granici s osam zemalja na rubu srednje Azije živi brojno muslimansko stanovništvo i Peking se ondje godinama bori s latentnim ustankom i sporadicnim nasiljem.

Kineske vlasti, koje u Xinjiangu imaju jake policijske snage, za pokušaj destabilizacije regije optužuju "ekstremizam, separatizam i terorizam".  Strani strucnjaci za terorizam, medutim, postojanje organiziranih teroristickih celija u zabacenom podrucju Xinjianga smatraju nevjerojatnim.

Glavna etnicka manjina u Xinjiangu su Ujguri, kojih je gotovo devet milijuna, a žale se da su iskljuceni iz razvoja te autonomne regije bogate prirodnim izvorima i da su žrtve vjerske i kulturne diskriminacije. Ne zna se jesu li otmicari bili ujgurske etnicke pripadnosti.

 


Podijeli: Facebook Twiter