Kineska ledena berba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Ice wine Vidal Blue
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Chateau Changyu
Lokacija: pokrajina Liaoning
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: cokoladni deserti
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 40 eura

Vinarija Changyu pionir je vinarstva u Kini cija tradicija datira iz 1892. godine. Te je godine kineski poslovni covjek Zhang Bishi osnovao vinariju uz pomoc austrijskog vinogradara Freiherrvona Baboua koja je postala prva vinarija u Kini koja je industrijalizirala proizvodnju vina.

Danas je pak vodeca u Kini te prodaje vina u godišnjoj vrijednosti od 785.000.000 americkih dolara. U vlasništvu imaju šest prekrasnih Chateaua u razlicitim dijelovima Kine, a danas cu vam predstaviti poseban Chateau Changyu Golden Ice Wine Valley iz pokrajine Liaoning.

Prije 10 godina pocela je moderna povijest ledenih berbi u vinariji Changyu. Tada su odlucili zasaditi 340 hektara vinograda. Dominantna sorta grožda je vidal, hibrid dobiven križanjem sorti ugni blanc i seibel blanc, napravljen specijalno za kanadsku regiju Ontario iz koje vec godinama dolaze izvrsna ledena vina.

No, do pred nekoliko godina ova sorta nije bila dovoljno priznata jer spada u hibride, to jest nije iz familije Vitis vinifera L, a kad su proizvodaci vina shvatili da ima dvostruko vecu rodnost i prinos od ostalih sorti, pocela se saditi i u Europi.

Upravo su Kanadani i Francuzi bili glavni konzultanti Kinezima u ovome projektu. Vinogradi se nalaze uz jezero Huanlong u neposrednoj blizini granice sa Sjevernom Korejom i Rusijom, gdje tijekom cijele zime temperatura bude u prosijeku minus 10 stupnjeva Celzija.

Vidal blue ima prekrasnu boju staroga zlata, gusto je i djelomicno bistro. Intenzivnost mirisa mu je izražena, miris je ugodan i intenzivan, a kakvoca fina. Na nosu dominiraju note meda od kestena te kompota od kruške s malo zacinskih nota. Vino je slatko, djelomicno toplo, mekano, a s druge strane svježe i ukusno, punoga tijela.

Djelomicno je uravnoteženo jer ipak malo prevladava desna strana sa svježinom, no lijepo traje u ustima i ima ugodan i solidno dugacak završetak. Harmonicno je i spremno za upotrebu, no s obzirom na to da je ekspanzija pijenja vina u Kini zadnjih godina izuzetno velika, sumnjam da ce dugo trajati.


Podijeli: Facebook Twiter