KineDok: Četiri odlična dokumentarca u Rojcu

Slovački dokumentarni film 'Povratak' - što nakon izlaska iz zatvora
Slovački dokumentarni film 'Povratak' - što nakon izlaska iz zatvora

KineDok je novi filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova, a u njegovu pilot-izdanju prikazat će se 12 poticajnih dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica - Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

U Puli program KineDoka počinje večeras u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca projekcijom ruskog dokumentarnog filma "Krv" i slovačkog filma "Povratak", dok su sutra od 20 sati na rasporedu poljski film "Joanna" i češki film "Danijelov svijet".

"Krv" redateljice Aline Rudnitskaye osvjetljava činjenicu da Rusija nema manjak donatora krvi - stari, mladi, nezaposleni i umirovljenici čekaju u redovima pred mobilnom stanicom za doniranje krvi koja putuje po ruskim selima, a 15 eura koje dobivaju za pola litre krvi, mnogima je jedini prihod. Dok Rusija cijelu ekonomiju bazira na izvozu nafte, nezaposleni jadnici pokušavaju preživjeti 'izvozom' vlastite krvi.

U slovačkom filmu "Povratak" redatelja Mira Rema u jednom od najčuvanijih slovačkih zatvora dva recidivista Zlatko i Miro promišljaju o svojoj prošlosti i budućnosti dok se datum puštanja na slobodu približava

Sutra je u 20 sati na raspredu poljski film "Joanna" redateljice Anete Kopacz. U mnoštvu blogova na internetu jedan se istaknuo i postao uobičajena tema brojnih razgovora. Razlog zašto tako mnogo ljudi prati Joannin blog jest u tome što ih uči kako promišljati život i biti radostan.

Češki, pak, dokumentarni film "Danijelov svijet" redateljice Veronike Lišková prati Daniela, mladog studenta, pisca, ali i pedofila. (Z. ANGELESKI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter