Kina: Zbog prosvjeda otkazana tvornica uranija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineske vlasti otkazale su planove o izgradnji tvornice za preradu uranija u južnome kineskom gradu Heshanu, dan nakon što je nekoliko stotina prosvjednika izašlo na ulice tražeći da se od projekta odustane, objavljeno je u subotu na internetskim stranicama lokalne uprave.

Prijedlog o izgradnji tvorničkog kompleksa na površini od 230 hektara, u središtu industrijske zone u delti Biserne rijeke, pokrajina Guangdong, potaknuo je nelagodu i među stanovništvom susjednog Hong Konga i Macaua.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama uprave grada Heshana piše da se traži "poštivanje želja lokalnih stanovnika" te da gradska uprava ne namjerava predložiti ni poduprijeti realizaciju projekta što ga je predvidjela kineska državna nuklearna korporacija (CNNC). Ta je korporacija u projekt planirala uložiti oko 37 milijardi juana ili oko šest milijardi američkih dolara.

U CNNC-u nisu bili dostupni za komentar. Iznenadna odluka o otkazivanju planova provedbe projekta uslijedila je nakon što je nekoliko stotina stanovnika još u petak izašlo na ulice. Lokalno stanovništvo namjeravalo je prosvjedovati i u nedjelju.

Kineske vlasti postale su vrlo osjetljive na prosvjede lokalnog stanovništva koje se buni protiv uništenja okoliša pa su u zadnje vrijeme otkazale, odgodile ili na druge lokacije prebacile izgradnju većih petrokemijskih i metalurških tvornica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter