Kina: Virus ptičje gripe pod kontrolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kinezi su uvjereni da mogu držati pod kontrolom širenje novoga soja virusa ptičje gripe, rekla je u nedjelju visoka kineska dužnosnica za zdravstvo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila kako je u posljednjih mjesec dana zabilježen 21 slučaj zaraze virusom H7N9 kod ljudi, a šest osoba je od posljedica virusa umrlo.

Kinezi su objavili da su mobilizirali sve potrebne snage diljem zemlje kako bi se borili protiv novoga soja te da su pod nadzorom svi oni koji su bili u bliskom kontaktu s osobama za koje je potvrđeno da su zaražene spomenutim virusom.

"Uvjereni smo da možemo učinkovito držati pod kontrolom širenje virusa H7N9", rekla je predsjednica kineskoga Državnog povjerenstva za zdravstvo i planiranje obitelji Li Bin za Reuters na marginama sastanka organiziranog pod okriljem WHO-a u Pekingu.

Li nije objavila pojedinosti, no ona je najviše rangirana osoba u kineskom povjerenstvu koja je javno komentirala ovaj slučaj.

U izvješću iz sjedišta WHO-a u Ženevi stoji da je zabilježeno više od 530 bliskih kontakata s 21 osobom zaraženom spomenutim sojem virusa te da se njihovo stanje stalno prati. "Zasad nemamo nikakve dokaze o prijenosu ovog soja virusa s jednog čovjeka na drugog", stoji u priopćenju organizacije. (Hina/reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter