Kina: Uvjetna smrtna kazna liječnici za otmice djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineska liječnica je proglašena krivom za otmicu novorođenčadi, po presudi kineskog suda koji ju je osudio na uvjetnu smrtnu kaznu, koja se obično preinačuje u doživotni zatvor.

Porodničarku Zhang Shuxiju sud je proglasio krivom za otmicu i prodaju sedmero dojenčadi u pokrajini Shaanxi, na sjeveru zemlje, priopćio je u utorak sud u Weinanu na svom službenom mikroblogu.

Zhang je u većini slučajeva na prijevaru dobivala novorođenčad od roditelja uvjerivši ih da su djeca jako bolesna pa čak i mrtva. Zatim bi ih predavala krijumčarima - djevojčice za 20.000 juana (2.400 eura) a dječake za 47.000 juana (5.650 eura), dodaje sud.

Otmice i krijumčarenje djece rašireni su u Kini a dijelom se mogu protumačiti politikom jednog djeteta i tradicijom koja prednost daje muškoj djeci, pa se djevojčicama trguje ili ih se ostavlja. Po procjeni stručnjaka, desetci tisuća djece žrtve su otmice svake godine u toj zemlji gdje se redovito upozorava na pasivnost i neučinkovitost u radu policije.

Krijumčar je jedno oteto dijete bacio u jarak misleći da je mrtvo. Zhang je djelomično odgovorna za smrt toga djeteta, ističe sud u Weinanu. Nekoliko djece istražitelji su pronašli i vratili ih roditeljima, dodaje sud. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter