Kina uočila novu moguću olupinu nestalog zrakoplova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski sateliti uočili su novi objekt u južnom dijelu Indijskog oceana koji bi mogao biti olupina malezijskog zrakoplova koji je 8. ožujka nestao s 239 putnika i za kojim tragaju spasilačke posade više zemalja, potvrdile su u subotu kineske i malezijske vlasti.

Radi se o objektu dugom 22 metra i širokom 13 metara koji se nalazi u vodama oceana nasuprot zapadnoj obali Australije, te su u to područje smjesta upućeni kineski brodovi, potvrdila je kineska Državna uprava znanosti, tehnologije i industrije za nacionalnu obranu (SASTIND).

Objekt je uočen pomoću zemaljskog opservacijskog satelita visoke rezolucije Gaifen-1 i nalazi se jugozapadno od lokacije mogućih ostataka aviona koju su u četvrtak uočili australski istražitelji. Istražitelji sumnjaju da je Boeing 777, koji je poletio iz Kuala Lumpura nešto iza ponoći, namjerno skrenut s kursa, što upućuje na otmicu ili sabotažu, no ne isključuju niti tehničke probleme.

"Crna kutija", uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona kao i glas pilota za vrijeme leta, odašilje elektronski signal oko 30 dana, nakon čega je još teže locirati nestali zrakoplov. (Hina)

Dva tjedna nakon nestanka malezijskog zrakoplova s 239 ljudi, međunarodna potraga duboko u južnom dijelu Indijskog oceana u subotu se nastavlja, iako je Australija upozorila da je najbolji trag koji trenutno imaju i dalje nepouzdan.

Kina, Japan i Indija šalju dodatne zrakoplove, a australski i kineski brodovi također plove prema području udaljenom više od 2.000 kilometara jugozapadno od Pertha.

"Iako su svi zrakoplovi i plovila opremljeni naprednom tehnologijom, veći dio potrage odvija se u stvari vizualno, više se oslanjajući na ljudsko oko nego na tehničko čarobnjaštvo", slikovito se izrazio australski premijer Warren Truss.

Kazao je da će se potraga nastaviti sve dok se spasilačke ekipe ne uvjere da je daljnje pretraživanje područja uzaludno, "a taj dan još nije došao. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter